Čakovec odbacio prijedlog Stranke Pametno i HNS-a da se molitelje izmjesti 150 metara od bolnice

Čakovec
Gradonačelnik Stjepan Kovač kazao da u demokraciji treba uvažavati i stajališta s kojima se ne slažemo

HNS i Stanka Pametno zatražile su od čakovečkog Gradskog vijeća da na dnevni red zadnje sjednice uvrsti i prihvati njihov prijedlog o izmještanju skupine molitelja 150 metara od bolnice i drugih zdravstvenih ustanova. U svom prijedlogu pozvali su se na zakon o javnom okupljanju i članak 11 u kome su navedena mjesta gdje se ne smiju održavati prosvjedi, između ostalog i bolnica jer se time remeti mir bolesnicima.

Predlagatelji navode da je prosvjed molitelja usmjeren na ranjivu skupinu žena koje prolaze kroz teško životno razdoblje, a prosvjednici ih ciljano uznemiruju i stvaraju na njih dodatni psihički pritisak. Slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljno je ljudsko pravo i uključuje pravo na pobačaj. Prijedlog HNS-a i stranke Pametno iznijela je na HNS-ova vijećnica Karolina Juzbašić, jer Pametno nema vijećnike u Gradskom vijeću Čakovca.

Gradsko vijeće odlukom vladajuće većine odbilo je taj njihov zahtjev uvrstiti na dnevni red prošlotjednog zasjedanja s obrazloženjem koje je iznio gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP).

Vijećnicima HNS-a odgovorio je da Grad Čakovec u svojim postojećim aktima ima regulirano gdje i pod kojim uvjetima se može prosvjedovati na javnim površinama u Gradu do te mjere da se s komunalnim redarom određuje i mikrolokacija svakog prosvjeda. Prema tome nikakve dodatne odluke u tom smislu nisu potrebne.

– Do sada ni u bolnicu ni u Grad nije stigla ni jedna primjedba da bi molitelji bilo koga uznemiravali, kazao je Kovač. Dodao je da u demokraciji svi imaju pravo na svoja stajališta i prosvjed i oni s kojima se ne slažemo. To je bit demokracije, poručio je gradonačelnik Čakovca.

 

Ostavi komentar