-5.2 C
Čakovec
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Vrtić Suncokreti u Peklenici polaze pravi istraživači prirode

Mali područni vrtić Suncokreti iz Peklenice koji je u sastavu Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća polazi svega 20 mališana u dobi od tri do sedam godina.

No, iako su brojčano mali, svojim radom i aktivnostima itekako su veliki, a najveći su po svojim pričama i iskustvima iz obližnje šume i ribnjaka.

– Volimo reći da je naša velika prednost blizina šume, polja i ribnjaka što nam daje neograničene mogućnosti za igre i istraživačko-spoznajne aktivnosti, ističe odgojiteljica Ines Božić.

U šumu s povećalom

Šuma, polje i ribnjak njihovo su glavno područje učenja i istraživanja. Dječja mašta i znanje odgojiteljica idealan su spoj za prave istraživačke pothvate.

– Skupljamo lišće, uspoređujemo boje i oblike, tražimo i brojimo gljive, proučavamo ih pod povećalom, beremo žireve, a čak smo si jedan posadili u teglu u dvorištu vrtića, dodaje teta Ines.

Natječu se tko poznaje više biljaka, uče njihova imena, a neke, poput paprati, donose u vrtić i presađuju. Naravno, interesantan im je i životinjski svijet od ptica do malih sičušnih kukaca. 

Istina, malo se i preplaše kad ptica izleti iz nekog grma uznemirena brojnim dječjim pitanjima i pričama. 

Na ribnjak se ide u pratnji roditelja jer im je važna dobra obostrana suradnja i obiteljska atmosfera i okruženje.

Penjanjem po drveću stječe se spretnost

U malom vrtićkom dvorištu njeguju mali voćnjak koji je ujedno i idealno mjesto za uvježbavanje penjanja po drveću, stjecanja spretnosti i koordinacije pokreta.

– Išli smo čak i u berbu maruna, posjetili smo pravi voćnjak jabuka gdje smo pekli hrenovkice i lijepo se najeli, kaže odgojiteljica Ines.

Mali istraživači prirode proučili su i život ptica pa znaju da im tijekom zime, kako je vani hladno, one nemaju što jesti. Stoga su napravili hranilice za ptice, izradili kuglice od raznih sjemenki i masti te ih povješali po voćkama. Znaju i da se mali kukci, inače korisne životinjice, moraju sakriti od snijega i zime pa su izradili i njima kućice pa i one vise sa stabla.

Što su djeca duže vani, što više vide i saznaju, još su radoznalija i postavljaju milijun novih pitanja.

Višak žireva, raznih sjemenki i češera dobro će im doći ovih predblagdanskih dana za ukrašavanje njihovog vrtića.

– Naš vrtić preslika je prirodnog, zdravog i obiteljskog okruženja. Jednostavno vas poziva na igru, istraživanje i korištenje svakog kutka svim osjetilima. Mogućnosti za primarnu, “zdravu” igru, kakva je nekad bila, sve je manje. U našem prirodnom okruženju takva igra dominira. Djeca imaju mogućnost raznih taktilnih, vestibularnih i senzornih stimulacija te uvježbavanja i isprobavanja raznih motoričkih vještina, pohvalile su se odgojiteljice Martina i Ines. 

Posebno naglašavaju kvalitetno partnerstvo s roditeljima kojim se pospješuje razvoj djeteta na svim područjima.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,699SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE