Vijećnici HDZ: Bivši župan Posavec Međimursku županiju ostavio zaduženijom nego Bandić Grad Zagreb

Igor Ivković, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Igor Ivković u Županijskoj skupštini Međimurske županije na sjednici u četvrtak, u raspravi o izvršenju županijskog proračuna u prvoj polovici ove godine, istaknuo je da je bivši župan Matija Posavec Međimursku županiju ostavio zaduženijom nego Milan Bandić Grad Zagreb.

Vijećnici Skupštine Međimurske županije odražali su danas prvi sjednicu bez, sad već bivšeg župana Matije Posavca. Naravno, sjednica nije mogla proći bez osvrta na njegovu ostavštinu u kojem je vrlo glasan bio klub HDZ-a.

Nakon sjednici, javnosti su se obratili i priopćenjem kojeg u cijelosti prenosimo u nastavku.

Dug Međimurske županije je 108 milijuna kuna

Ispričavam se međimurskoj javnosti što sam na tiskovnoj konferenciji izrekao netočnu informaciju da je Međimurska županija dužna 85 milijuna kuna. Danas se među materijalima jasno vidi da je ta brojka bila pogrešna. Dug je zaključno s 30. lipnjem velikih 108.456.076,49 kuna, rekao je Ivković.

Brojke su takve kakve jesu. Ako to usporedimo s dugovanjima Milana Bandića u Zagrebu, gdje svako malo ispada kostur iz ormara, naših 108 milijuna kuna duga na 851 milijun proračuna znači da je Međimurska županija zaduženija od Grada Zagreba, kad se usporedi s visinom njihovog proračuna. Dug od 108 milijuna kuna je realnost i ostavština je Matije Posavca, naglasio je dalje.

HDZ-ov je vijećnik zamjenika župana Josip Griveca pitao hoće li napraviti financijsku reviziju s danom kada je bivši župan dao ostavku, 11. rujna 2021., kako bi se znalo koja je točno ostavština župana, sada okrivljenika Posavca.

Ivković je pitao i što će biti s posljedicama koje je bivši župan uzrokovao svojim djelovanjem.

Što će biti s dvjema zaposlenicama koje su, kako je i priznao bivši župan, zaposlene nezakonito? Što će biti s pozicijom gospodina Kobala u Upravnom vijeću, koji je, prema priznanju bivšeg župana, došao na poziciju na koruptivan način? Hoće li biti smijenjen?

Što će biti s troškovima prijevremenih lokalnih izbora? Koliko će ti izbori Županiju koštati? Planira li Županija u sklopu kaznenog postupka koji se vodi protiv bivšeg župana postaviti regresni zahtjev prema njemu, da on osobno podmiri te troškove, pitao je Ivković.

Aktualni sat

Inače, HDZ-ovi vijećnici bili su najaktivniji članovi Skupštine na Aktualnom satu. Tako je Nikola Hren još jednom podsjetio i upozorio na činjenicu da još uvijek nije izgrađeno parkiralište i proširena nerazvrstana cesta uz Osnovnu školu Selnica, iako su svi nužni projekti izrađeni i dozvole dobivene.

Zapitao je odgovorne jesu li osigurana sredstava u proračunu te upozorio da te radove treba hitno riješiti zbog sigurnosti djece koja svakodnevno pohađaju tu školu.

Hren je također pozvao Županiju da što hitnije riješi svu potrebnu dokumentaciju kako bi se moglo krenuti s dogradnjom spomenute škole, radi uvođenja jednosmjenske nastave. Upozorio je da će se raspisati natječaji i da je pitanje hoće li Županija biti spremna.

– Prema mojim informacijama, nisu još pokrenuti niti nikakvi razgovori, završio je Hren.

Ivan Borović u povodu nedavnog Dana učitelja zahvalio je učiteljicama i učiteljima na njihovom velikom doprinosu u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Ujedno je podsjetio na obećanje bivšeg župana za isplatu rektorove nagrade.

– Iako su već odavno bila raspisana dva natječaja, same nagrade onima koji su ih i više nego zaslužili nisu uručene, dodao je Borović, dok je na odgovor da je rješavanje toga u tijeku upozorio da to već traje dvije godine.

Goran Kozjak u svom je pitanju naglasio da je dug ŽB Čakovec oko 42 milijuna kuna, gdje je država intervenirala s 24 milijuna kako bi smanjila taj dug. Podsjetio je na odgovor od prije godinu kada je na Skupštini rečeno od tadašnjih predstavnika vlasti da bolnica nikada nije bolje stajala.

Upozorio je na neracionalno trošenje novca, što djelom generira spomenuti gubitak. Kao jedan od primjera, postavio je pitanje na koga se utrošilo više od pola milijuna kuna za tečajeve i usavršavanje, kada se dobro zna da su za vrijeme pandemije te aktivnosti zastale.

Uprava bolnice, točnije ravnatelj, odgovorio je da mora pogledati o čemu se točno radi.

Na kraju je Miljenko Zobić upozorio na sve veće probleme u poljoprivredi uzrokovane klimatskim promjenama, posebice kada se radi o suši, odnosno tuči koja poljoprivrednicima uništava cjelogodišnji trud.

Zapitao je zašto je Međimurska županija ukinula zaštitu protiv tuče i je li razlog tome višegodišnje neplaćanje obveze županije prema Državno hidrometeorološkom zavodu Hrvatske.

Ni na ovo pitanje aktualno vodstvo nije imalo odgovor, uz onaj uobičajeni „moramo provjeriti”, stoji na kraju priopćenja Kkuba vijećnika HDZ u Skupštini Međimurke županije.

Ostavi komentar