OBITELJ NOVAK iz Malog Mihaljevca vatrogastvo je odabrala kao poziv

Zajednički tjedan i dan ove obitelji je obasipan vatrogastvom, nema tog trenutka kada ne razgovaraju o nekom od vatrogasnih natjecanja, kao i što bi bilo dobro za veću sigurnost mještana sela!

Međimurje spada u red županija u kojoj je vatrogastvo nasljedni poziv obitelji. Skoro svako domaćinstvo u obitelji ima jednog dobrovoljnog vatrogasca. Statistički gledajući, međimurska županija broji nešto više od 6% dobrovoljnih vatrogasaca cjelokupnog stanovništva županije.

Fascinantan je podatak obitelji Novak iz Malog Mihaljevca koja seže iz daleke 1954. godine kada se Ivan Novak s napunjenih 17 godina odazvao pozivu u vatrogasnu organizaciju tamošnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva Mali Mihaljevec. Kasnije i kao profesionalac u danas više poznatu kao bivšu tvrtku „Čaraparija“ u kojoj je zarađivao za obitelj, ali i dobrovoljnim radom odrađivao mnoge vatrogasne zadaće kako u rodnom selu, tako i u tvrtci. 

Ivan Novak predsjednik kluba veterana VZMŽ

Unatrag nekoliko desetaka godina u Međimurju je jedan od najpoznatijih vatrogasaca Ivan Novak iz Malog Mihaljevca koji je obnašao mnoge vatrogasne funkcije i dužnosti, a trenutno u svojoj 82 godini na čelu je kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije. S ekipom Čaraparije osvajao je vatrogasna natjecanja kojih se i dan danas prisjeća i zna svaku napravljenu grešku napamet svoje desetine na kojem je čelu bio zapovjednik. 

Damir Novak predsjednik DVD-a Mali Mihaljevec

Njegov sin, Damir Novak također je dobrovoljni vatrogasac u DVD-u Mali Mihaljevec gdje obnaša funkciju predsjednika društva, a od 1982. godine je i član društva. Također je uz oca, završio i vatrogasnu školu čime je dokazao da vatrogasni put nije samo poziv već i nešto što je priraslu srcu i uz što je rastao. Poznati je karikaturist vatrogasne tematike, a uz natjecateljsku desetinu MTČ-a s kojom je „pokorio“ svjetsku vatrogasnu elitu nije stao, već napreduje i kao mentor natjecateljskih desetina DVD-a Mali Mihaljevec. Iznimno je cijenjen vatrogasni sudac bez kojeg vatrogasno natjecanje na županijskoj i državnoj razini nije isto. Svojim dugogodišnjim predanim i dobrovoljnim radom nagrađen je mnogobrojnim zahvalnicama i priznanjima s kojima se osim njega najviše diči i njegova supruga, Blaženka.

Kakva bi to bila vatrogasna obitelj bez žena vatrogasaca? Obitelj Novak iz Malog Mihaljevca daje čak tri vatrogaskinje koje se dokazuje ne samo na papiru članstva društva, već i drugim radom i aktivnostima unutar društva. Tako je supruga Damira, Blaženka standardna članica B ženske desetine koje spadaju u sam vrh Međimurskog i Hrvatskog natjecateljskog vatrogastva. Svojim dobrovoljnim i humanim radom uključuje se u sve aktivnosti kako društva, tako i sela. Mentori te ekipe su redom Ivan i Damir koji ponajviše daju svoje dragocjeno iskustvo s mnogih „prehodanih“ natjecanja u Hrvatskoj i izvan nje. Njihova kćerka, Silvija pokupila je nasljedne korijene roditelja i djeda vatrogasca. Od malena je u vatrogasnom društvu, najprije kao članica ekipe podmlatka i mladeži, a sada kao majka svojoj kćerke Emili koju navodi na vatrogasni put uz bodrenje i pratnju bilo na vježbi ili nekom od vatrogasnih natjecanja.

Zajednički tjedan i dan ove obitelji je obasipan vatrogastvom, nema tog trenutka kada ne razgovaraju o nekom od vatrogasnih natjecanja, kao i što bi bilo dobro za veću sigurnost mještana sela, ali i njih samih dok krenu na intervenciju, a što su vidjeli na nekim od seminara ili promociji na štandu kod vatrogasnih natjecanja. Svakako tu spadaju i nedjeljni ručkovi gdje svi za stolom komentiraju kako je završilo neko od natjecanja ili s idejama kako postići što brže vrijeme. Zar ima ljepšeg i dragocjenijeg negoli zajednička tema u kojoj se isprepliću dugogodišnja iskustva, vatrogasne priče i ono najmlađe dijete koje s nestrpljenjem sluša i čeka anegdote od pradjeda, bake, djeda i majke. Teško da će ikada stati ovako lijepo vatrogasno naslijeđe obitelji Novak iz Malog Mihaljevca, jer već punih 65 neprekidnih godina traje njihovo nasljeđe iz koljena na koljeno.

Ostavi komentar