Umirovljenici predlažu da i Hrvatska uvede pravo na dio mirovine nakon smrti supružnika

umirovljenici
Uz dvije mirovine umirovljenici lakše žive

U petnaestak zemalja EU, nakon smrti osobe članovi obitelji; suprug, supruga, registrirani partner, djeca itd. imaju pravo podnijeti zahtjev za davanja za nadživjele osobe. Županijski odbor Hrvatske stranke umirovljenika oglasio se u jeku mirovinske rasprave sa svojim prijedlogom kako poboljšati status umirovljenika. Evo što su predložili u priopćenju za javnost:

– Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga. Kod nas umirovljenik može  zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika, što nije dovoljno ni adekvatno potrebama naših ljudi, pravednosti u koju se kune naša politička elita. Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali su doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar. Država naprosto taj dio ne priznaje.  S jedne strane, Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali su doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar, nema pravo na dio mirovine preminuloga.

Time preživjeli bračni partneri u većini slučajeva tonu u siromaštvo unatoč desetljećima plaćanja doprinosa čime ih država bezrazložno i potpuno neosjetljivo svrstava u skupinu najdiskriminiranijih naših građana.

Ostavi komentar