Udruga Ovršni obratila se predsjedniku Zoranu Milanoviću

Udruga Ovršni šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

Peticija potpore kandidaturi dr. sc. Šime Savića u javnom pozivu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske

Poštovani gospodine predsjedniče Milanoviću,

Obraćamo Vam se ovom peticijom u ime hrvatskih udruga građana, pokreta, branitelja, inicijativa i aktivista kako bi se aktivno uključili javnu raspravu i otvorenu kampanju kandidature za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske.

Smatramo da prilikom izbora ovako važne pravosudne funkcije i građani Republike Hrvatske okupljeni i ujedinjeni u udruge i inicijative imaju pravo, dužnost i obavezu iznijeti svoje mišljenja i stavove vezane uz izbor predsjednika Vrhovnog suda. Posebno stoga što potpisnici ove peticije, kroz svoj dugogodišnji, u javnosti potvrđen aktivizam, dobro znaju kako funkcionira hrvatska pravna država, kako se zakoni primjenjuju u praksi i kako se donose presude na hrvatskim sudovima. Građanske udruge i aktivisti – potpisnici ove peticije već duže vrijeme obavljaju svojevrsnu funkciju civilnog nadzora nad funkcioniranjem i anomalijama pravosudnih institucija kao i drugih državnih tijela, ali nažalost, njihova upozorenja koja se vrlo često ignoriraju, s vremenom, u najvećem broju slučajeva pokazuju se kao ispravna, dobronamjerna i pravovremena. Ignorirati takva upozorenja, praksa je pokazala, najviše će štetiti hrvatskom društvu, državi i građanima koji gube povjerenje u državne institucije uz eroziju kvalitete života i životnog standarda.

Prateći neslužbenu kampanju, koja protječe uz otvoreno političko lobiranje i agitaciju vezanu uz izbor predsjednika Vrhovnog suda, udruge građana smatraju se pozvanim da i one izraze svoje mišljenje i stavove o ovoj temi. Analizirajući programe, profesionalne i stručne profile kandidata, građanske udruge odlučile su podržati u kandidaturi kandidata za suca Vrhovnog suda dr.sc. Šimu Savića, a njegovu kandidaturu javno podupire i jedini preživjeli kornatski vatrogasac Frane Lucić.

U usporedbi s ostala dva protukandidata (Đuro Sessa i Zlata Đurđević) smatramo da je dr.sc. Šime Savić u nemaloj prednosti jer ga ne prate afere kroz njegov profesionalni rad, kao npr. Đuru Sessu koji je pokušao zaštititi kolegu suca iz Rijeke Veljka Miškulina zbog vožnje u pijanom stanju; a na pravosudnom području dr. Savić ima mnogo više iskustva i praktičnog znanja od sveučilišne kandidatkinje dr.sc. Zlate Đurđević, koja stanje u hrvatskom pravosuđu prati isključivo ex catedra i čija je kandidatura u krajnjoj liniji, najblaže rečeno, suspektna, s obzirom na njezinu kandidaturu nakon okončanog javnog poziva.

Pored najkvalitetnijeg i najcjelovitijeg programa vezanog uz poziciju suca Vrhovnog suda, dr.sc. Šime Savić raspolaže značajnim komparativnim prednostima u odnosu na svoje protukandidate, od kojih izdvajamo:

– dr.sc. Šime Savić dragovoljac je i sudionik Domovinskog rata od 1990. do 1994. godine, bez korištenja bilo kakvih beneficija i privilegija koje iz ovoga proizlaze. Odlikovan je od strane predsjednika RH Franje Tuđmana Redom Hrvatskog pletera;

– ima bogato iskustvo na hrvatskim sudovima na kojima je rješavao preko 15.000 parnica; u 25 godina njegovog profesionalne karijere protiv njega i njegovog rada nije podnesena nikakva prijava, žalba niti pritužba;

– nestranačka je osoba bez privatnih i političkih afera, profesionalan je u svojem radu i u odnosu s klijentima;

– diplomirani je pravnik s titulom doktora znanosti i ima položen pravosudni ispit od 1992. godine, danas radi kao odvjetnik u Zagrebu. Osposobio je preko 30 odvjetničkih vježbenika i od strane Odvjetničke komore podržan je u kandidaturi za suca Ustavnog suda;

– autor je brojnih stručnih i znanstvenih radova objavljenih u domaćim i stranim publikacijama i aktivni sudionik na brojnim stručnim seminarima i konferencijama; – u odnosu na druge kandidate za suca Vrhovnog suda, ponudio je najkvalitetniji program kojim najavljuje neophodne pravosudne reforme.

Poštovani gospodine predsjedniče, molimo Vas još jednom da uvažite iznijete argumente u korist kandidature dr. sc. Šime Savića, kao i potpisnike ove peticije, te da podržite njegovu kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda. Time ćete pokazati da respektirate stavove i mišljenja građana RH koji su najveće žrtve hrvatskog pravosuđa i koji su sve manje tolerantni na zlouporabu i privatizaciju državnih institucija kao i na nepoštivanje zakona i njihovu selektivnu primjenu prema direktivama financijskih, interesnih i političkih lobija kao i centara moći.

Podržite li našu inicijativu, potpisnici ove peticije i građani RH bit će Vam zahvalni.

Potpisnici peticije:
1. Udruga ovršenih i blokiranih građana – Ovršni
2. Udruga za zaštitu ljudskih prava – Korektiv
3. Udruga za zaštitu žrtava u pravosuđu – Veronika Vere
4. Pokret otpora – Rijeka
5. Udruga za zaštitu građanskih i političkih prava -Equilibrium
6. Udruga Vratite opljačkano
7. Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara
8. Hrvatsko društvo logoraša SKL
9. Udruga veterana 145. brigade HV
10. Udruga Zviždač

 

Ostavi komentar