Učenik Lovro Stančin na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu uz bok najboljih svjetskih kuhara

Danas kuhar ili slastičar nije osoba koja miješa hranu kuhačom, već su to prije svega umjetnici koji stvaraju mala umjetnička djela u kojima podjednako uživaju sva osjetila od oka preko njuha do osjetilnih pupoljaka.

– Tome moramo prije svega zahvaliti našim stručnim djelatnicima, ali i samim učenicima koji imaju želju i volju za učenjem te ispoljavanjem svoje kreativnosti, kaže ravnatelj. I ne samo to, našim budućim kuharima je zanimljivo od starih i zaboravljenih namirnica stvoriti novo jelo, udahnuti im dašak modernizma tako da koji put niti ne prepoznajete jelo od koje, primjerice, imate “traume iz djetinjstva”.

Mladi budući kuhari kaže uvode sasvim nove standarde. Vole svemu dodati svoj štih ne robujući tradiciji i opće prihvaćenim normama. Ne boje se isprobavati okuse, sljubljivati nesljubljivo što daje recept za brojna priznanja i nagrade s kojima se učenici vraćaju u školu. Županijska i državna natjecanja redoviti su dio školskog kalendara, a od ovog tjedna i najveće i najstarije kulinarsko natjecanje u svijetu- kulinarska olimpijada u Stuttgartu. Stjecište je to najboljih kuhara i slastičari iz cijeloga svijeta, a među njima i 30-tak članova Hrvatskog kulinarskog saveza. I u nizu slavnih imena naći će se i ime najmlađeg natjecatelja Lovre Stančina, učenika trećeg razreda preloške Srednje škole koji će nastupiti u kategoriji individualnih natjecatelja.

Lovro Stančin iz Svetog Đurđa odabrao je prelošku Srednju školu kao mjesto za svoje buduće obrazovanje koje će ga lansirati u svijet rada. On je samo jedan od povećeg broja srednjoškolaca iz susjedne varaždinske županije koji svoj život vide u svijetu ugostiteljstva i kod upisa, kaže nam budući kuhar, nije bilo dvojbe koju školu odabrati.

Tri godine kasnije kao učenik završnog razreda nije požalio svoj odabir kao ni jedan dan proveden u međimurskoj školi.

– Prvo nisam znao što upisati pa mi je mama sugerirala kuharstvo, ispričao je za naše novine perspektivni mladi kuhar koji dodaje: – I evo me, tu sam i odlično mi je. Do sada sam već bio na više natjecanja, između ostalog i na državnom natjecanju gdje sam osvojio prvo mjesto. Kruna je odlazak na ulinarska olimpijada u Stuttgartu koja  je započela 12. veljače.

Na Olimpijadi je kao dio varaždinske ekipe koju predvodi poznati šef Damir Crljeni. Luka, naime, stručnu praksu odrađuje u varaždinskom hotelu Turist. Mladi chef nije htio otkriti, već je samo natuknuo kako se radi o jelovniku od 5 slijedova i 4 finger fooda, odnosno malih zalogajčića.

Svoju budućnost vidi u Hrvatskoj jer je kulinarstvo ponovno na visokoj ljestvici dobrih zarada, naravno ako se čovjek dobri potrudi. Preloška škola, kaže, dala mu je dobre temelje kako kroz obrazovanje tako i praksu u Malom Lošinju. Omogućila mu je nesmetanu kreativnost u kuhinju koju je dodatno razvijao na praksu u Varaždinu. Kako je stekao puno poznanstava i prijateljstva ne pada mu na pamet da nupušta svoj rodni kraj, eventualno se možda preseli na drugu stranu rijeke Drave.

Cijelu priču donosimo u aktualnom broju Međimurskih novina koje možete nabaviti na svim našim pridajnim mjestima. 

(Vlasta Vugrinec)

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE