Zahvaljući Elemeru Vajdi već 1922. godine su iz Međimurja u London stizale smrznute purice!

Nakon što je otvorena suvremena klaonica Vajde priča o 107 godina poslovanja ove tvrtke nastavljena je u zgradi Scheier. U galerijskom dijelu postavljena je dokumentaristička izložba pod nazivom „Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina”. Izložba je ostvarena suradnjom Muzeja Međimurja Čakovec, Židovskom općinom Čakovec i tvrtkom Vajda d.d.

U dvorani Zrinski tom je prigodom Alen Kajmović predsjednik uprave Vajde naglasio kako je ova izložba osmišljena kao zahvala osnivačima, ali i svim djelatnicima Vajde koji su pridonijeli da ova tvrtka uspješno posluje sve do današnjih dana. Pozvao je sve neka na izložbi razgledaju detalje prošlosti koji mobu biti i inspiracija za budućnost te naglasio:

– Elemer Vajda u proces prijevoza uveo je pakiranje i hlađenje proizvoda što je dovelo do inovacije u poslovnom i investcijskom pogledu. Već 1922. godine Vajda je imala komore za hlađenje i ta je tehnologija omogućila da se na tržište diljem Europe već tada dopremi kvalitetna smrznuta namirnica. Iz tadašnje Vajde za Božić su u London stizale smrznute purice.

Izložbu prati prigodan katalog

Akademik Dragutin Feletar naglasio je kako se premalo posvećuje pozornost na nekadašnje gospodarstvenike ovog kraja koji su Čakovcu početkom 20. stoljeća dali snažan gospodarski zamah. Vajdu je osnovao Elemer Vajda (1882. – 1934.) potomak židovske obitelji iz Letenya. On otvara vlastito poduzeće za plasman peradi, jaja i divljači. Do tada je radio i zanat izučio kao samostalni šef prodaje u poduzeću Braća Strahija. Tvrtka je do 1920. godine i preseljenja u bivšu tvornicu šampanjca koja je radila u drvenim barakama blizu čakovečkog kolodvora. E. Vajda d.d. Čakovec bilo je tipično obiteljsko poduzeće koje se tijekom 20. stoljeća razvilo u najpoznatiju međimursku mesno-prerađivačku industriju europskog glasa, da bi u 21. stoljeću pridruživanjem velikoj obitelji Pivac još jednom moderniziralo proizvodne pogone i proširilo svoje tržište.

Maša Hrustek Sobočan istakla je kako je poslovna priča obitelji Vajda dala snažan obol i na razvoj kulturnog života grada Čakovca u to vrijeme početkom 20. stoljeća. Otvorila je izložbu na kojoj je uz prigodne panoe o povijesnoj priči prikazan i odabir dokumentacijskog i fotografskog materijala koji se čuva u samoj tvrtki Vajda, fundusu Muzeja i spremištu Arhiva.

Jedna od zanimljivosti izložbe je i boca šampanjca koje podsjeća na bivšu tvornicu šampanjca koja je djelovana u blizini željezničkog kolodvora. U te je prostore preseljena tvrtka za plasman peradi, jaja i divljači.

Otvorenju izložbe nazočio je i Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić . Izložbeni postav može se razgledati do 31. svibnja.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar