TEMA NOVOG BROJA: Zašto su međimurski maturanti sedam godina najbolji na državnoj maturi

prirodoslovno matematička gimnazija
Prirodoslovno matematički razred Gimnazije Josip Slavenski Čakovec

Sedam školskih godina za redom od 2012. do 2018. najbolje prosječne ocjene iz sva tri obavezna predmeta na maturi ostvarili su gimnazijalci iz Međimurske županije, a ponajviše se odnose na Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, potvrdila nam je Blaženka Novak, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije.

– Oni već desetljećima postižu takve rezultate, ali vanjsko vrednovanje škola dugi niz godina nije bilo javno dostupno, čak ni osnivačima škola, kazala je pročelnica Novak. Jasno je da se takav rezultat ne može postići preko noći i da je za njega potrebno puno čimbenika. Za to je prije svega zaslužna politika odabira profesora koji će raditi u takvoj školi, kriteriji koji se postavljaju pred njih i učenike. Uvjeti koji se pružaju djeci, svojevrsni prestiž u bodovima koje učenici moraju zadovoljiti da bi se uopće upisali u tu školu. U novije vrijeme je važno i koliko se škola otvara prema europskim i svjetskim trendovima. Uspjesi postignuti na državnim i međunarodnim natjecanjima. Važna je i suradnja s ostalim institucijama i  s gospodarstvom. U konačnici u uspjeh ulaze i rezultati međimurskih maturanata na upisima na fakultet. A oni u visokom postotku upisuju prvi izbor fakulteta.

Postavlja se pitanje: tko ima koristi od naših odlikaša? Interes međimurskih poduzetnika izrazito je usmjeren na srednjoškolsko obrazovanje zbog čega vrše pritisak na povećanje upisnih kvota za zanimanja koja su im trenutno potrebna. Za visokoobrazovane kadrove takav interes na pokazuju, pa se veliki broj inženjera i drugih kvalitetnih stručnjaka ne vraća u rodni kraj.

Cijelu priču pročitajte u tjedniku MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 14. veljače, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar