13.9 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Sveti Jeronim vraća se kući: Manifestacija u Štrigovi slavi velikog svetitelja!

Od 30. do 2. listopada u Štrigovi se održavaju Dani svetog Jeronima u Štrigovi. Ova manifestacija ne samo da čuva duhovnu i kulturnu baštinu već je i prilika da istražite mjesto Jeronimova rodnoga Stridona.

Sam blagdan svetog Jeronima obilježava se 30. rujna. U crkvi sv. Jeronima, u 11 sati, mons. dr. Peter Štumpf, biskup Murske Sobote, predvodit će svetu misu proštenja. Istoga dana, u 18 sati, na Festivalu svetoga Jeronima, moći ćete uživati u izvanrednim izvedbama Mješovitog zbora Ina iz Zagreba i Ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove.

Nedjelja, 1. listopada, donosi još prilika za dublje uroniti u ovu posebnu priču. Sveta misa u crkvi sv. Jeronima bit će služena u 8 sati, a crkva će ostati otvorena za posjetitelje do 14 sati, uz stručno vodstvo koje će vas provesti bogatom povijesti tog svetog mjesta.

I na kraju, u ponedjeljak, 2. listopada, u Domu kulture u Štrigovi, s početkom u 18 sati, imat ćete priliku sudjelovati u predstavljanju zbornika znanstvenih radova Sanctus Hieronymus Stridone parva natus, posvećenom štovanju sv. Jeronima u Štrigovi. Taj zbornik je rezultat truda osam znanstvenika iz Hrvatske i izlazi u nakladi Varaždinske biskupije, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Centra za istraživanje Međimurja iz Murskog Središća i Centra za proučavanje života i djela sv. Jeronima “Hieronymianum” iz Splita. Prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, dr. sc. Andrea Radošević i doc. dr. sc. Tanja Baran predstavit će zbornik.

Dani svetoga Jeronima u Štrigovi rezultat su suradnje Varaždinske biskupije, Župe sv. Marije Magdalene, Općine i Turističke zajednice općine Štrigove te Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, a sve pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE