SUZE RADOSNICE u obitelji Gyofi: Lift je spas za nas i našu Nikolinu!

Nikolina Gyofi, mlada je vesela i radoznala 25-godišnja djevojka iz Strahoninca. Brbljava i izuzetno umiljata, najmlađe je dijete Suzane i Marijana koje još uvijek živi s njima pa je samim time i njihova posebna ljubimica. A kako i ne bi bila, kad, kako kažu roditelji, zabavlja ih po cijele dane i s njom nikad nije dosadno. I sve bi to bila lijepa obiteljska idila iz bajke da Nikolina nije od rođenja dijete s višestrukim oštećenjima, dijete kojem treba majčina 24-satna skrb i dijete koje je u kolicima i pelenama.

-Nikolina je rođena sa samo 7 mjeseci i od njene prve godine života stalni smo posjetitelji brojnih rehabilitacija, od zagrebačkog Goljaka pa sve do Varaždinskih Toplica u koje i danas odlazimo tri puta tjedno, ispričala nam je njena majka Suzana.

Mama i tata daju sve od sebe za svoju kćer

Unatoč svojim višestrukim tjelesnim oštećenjima, Nikolina je s punih 7 godina krenula u školu u čakovečki Centar za odgoj i obrazovanje i u sustavu je bila do 21. godine života.

-Nakon toga, tamo više nije mogla ostati. Naime, njene tjelesne mogućnosti su ograničene, odnosno nema finu motoriku u rukama i nije mogla sudjelovati u daljnjem njihovom radu tijekom radionica, govori dalje mama Suzana.

Do njene 13. godine života mama Suzana bila je zaposlena, no u jednom trenutku, kaže, trebalo je odlučiti ili posao ili dijete. Naime, Nikolina je izuzetno senzibilno dijete i osjetila je svaku majčinu frustraciju koja je djelovala na njeno psiho-fizički zdravlje.

– Odlučili smo da ostavim posao, pa od tada radi samo suprug, govori nam Suzana dalje. Pokrenula sam i postupak za dobivanje statusa majke-njegovateljice koji sam dobila dvije godine kasnije. Dakle, majka-njegovateljica sam već deset godina.

Od tada je potpuno posvećena Nikolini. Česti odlasci na rehabilitacije natjerali su je na polaganje vozačkog ispita u 37. godini života. Istina, ima pravo na sanitet no to je vozilo uvijek prevozilo i druge pacijente pa su znale gubiti podosta vremena na čekanja. Ovako, s vlastitim vozilo, nisu vezane već se vraćaju kući kad su gotove s tretmanom, a uz put mogu skoknuti u trgovinu ili slično po potrebi.

Nikolina i njeni roditelji imaju sreće što žive u sredini koja je itekako senzibilizirana za potrebe svojih sumještana. Naime, često ih posjećuju, a posljednji put je to bilo s pitanjem mogu li im kako pomoći budući da su skupili nešto novaca.

Teška srca, obitelj je priznala kako bi im dobro došao lift budući da ulaz u kuću ima poprilično stepenica.

– Kad smo gradili kuću, Nikolina se još nije ni rodila i nismo ni razmišljali kako će nam stepenice, jednog dana biti problem, objasnio je otac Marijan.

Desetak stepenica do ulaznih vratiju, Nikolina je do sada savladavala uz majčinu pomoć koja ju je gurala u kolicima po improviziranim željeznim šinama. No, kako je Nikolina već poprilično teška, a i majku sustižu godine, lift im se činio kao idealno rješenje.

Velečasni Sajković pokrenuo veliku akciju

Rečeno-učinjeno. Velečasni Branko Sajković s voditeljem župnog Caritasa, Markusom Pilićem, organizirali su majstore, Zvonka Špiraneca i Karla Matkovića koji su razradili plan i dizalo je krenulo u realizaciju s time da je materijal financirao župni Caritas. Složni majstorski dvojac, sam je osmislio i realizirao cijeli projekt uz naravno dobrovoljni rad.

– Da smo išli kupovati lift sigurno bi nas stajao oko 15-20 tisuća kuna, ističe otac Marijan. Ovako smo ga dobili za svega 4.500 kuna koliko je stajao materijal i naravno, uz pomoć dobrih ljudi kojima smo neizmjerno zahvalni.

Dizalo naime, itekako olakšava ulaz i izlaz iz kuće kako majci tako i Nikolini. Nikolina pak se izuzetno veseli svakoj vožnji od svega par sekundi. (Vlasta Vugrinec, foto: Zlatko Vrzan)

 

Ostavi komentar