10.3 C
Čakovec
Subota, 18 ožujka, 2023

Nagradni natječaj Napiši svoje blagdanske želje i osvoji nagradu

Mateja Frk
Nika Gavez i Leona Mesarek
Ena Karabojev i Tena Novak_OŠ Domašinec
Elena Toth_OŠ Belica
Barbara Ciglarić_OŠ Belica
OŠ Šenkovec, 4b
Helena Perhoč i Dorotea Jambrošić, OŠ Domašinec

Pismo Djedu Mrazu

Dragi djedice!

Ove godine sam se trudio oko škole. Bio sam dobar u školi, a isto tako i kod kuće. Poštovao sam obitelj i prijatelje. Za Božić imam samo jednu želju, a ta želja je da moja obitelj bude zdrava, a i ti i tvoji patuljci.

Želim ti sretan i uspješan Božić i novu godinu!

Jakov Ivanuša, 3.b, OŠ Nedelišće

 

Korina Bratić, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

 

4.b razred OŠ Šenkovec

Dragi djedice!

Uskoro će Božić. Nadam se da ćeš i ove godine dijeliti poklone.

Ove godine trudio sam se da budem dobar. Nekad sam bio jako dobar, a ponekad malo manje. Htio bih da mi doneseš psića haskija. Mojoj cijeloj obitelji donesi puno zdravlja i ljubavi, a ne covid19. Neće li ti to biti teško ostvariti?

Nadam se da si dobro i da tvoji viljenjaci marljivo rade. Želim ti puno snijega, zdravlja i topline!

Voli te tvoj Jakov Kirić, 3.b  OŠ Nedelišće 

Mia Sečan, OŠ T. Goričanca Mala Subotica

 

4B OŠ Šenkovec, sveti Nikola

 

Dragi djedice!

Ove godine nisam bila baš dobra.

Obećajem ti da ću se druge godine više truditi i ljepše ponašati! Ako imaš dovoljno novaca htjela bi da mi za Božić doneseš teleskop.

Voljela bih svake večeri prije spavanja kroz teleskop gledati zvijezde i diviti im se. Nemam drugih želja, barem ne onih koje se mogu kupiti.  Neka svi oko mene budu zdravi i sretni, neka ljubavi bude sve više i neka ova corona zbriše.

Sretan Božić i tebi djedice!

Voli te tvoja Doris.

Doris Sekirnik, 3.b OŠ Nedelišće

 

Nika Gavez i Leona Mesarek
Leona Mihinjač, OŠ T. Goričanca Mala Subotica

Obiteljski Badnjak

Badnjak je. Danas ustajem rano. Cijela je obitelj već u poslovima, svatko ima svoj zadatak. Kuća je očišćena, a sada slijedi ukrašavanje. Svi smo uzbuđeni i u velikom smo očekivanju. U noći će se roditi mali Isus.

Djed je donio pune kutije nakita za bor. U kutu dnevne sobe već stoji velika srebrno-zelena jelka. Iglice su dosta oštre. Iz kutija vadimo šarene svjetlucave kuglice za bor. One blistaju u crvenoj, zlatnoj, bijeloj, srebrnoj i ljubičastoj boji. Prvo postavljamo lampice koje će svijetliti u najdužoj noći. Boje kuglica odaberemo i njima okitimo jelku. Na vrh stavljamo veliku zvijezdu, a jelku još ukrasimo šarenim zvjezdicama bijelim ručno izrađenim anđelima, zelenim borićima koje smo također sami izradili. Na kraju jelku okitimo šarenim bombonima-salonima. To su šećerni bomboni umotani u bijeli, srebrni i zlatni papir koji imaju na kraju resice. Ispod jelke ćemo staviti darove za svakoga u obitelji. Ujak izrađuje velike jaslice. Izradio je puno kućica, ovčica, pastire i špilju gdje će biti Sveta obitelj. Iz kuhinje se šire zamamni mirisi. Mirišu klinčić, cimet, vanilija, orasi. To je baka ispekla fine medenjake i ostale  kolačiće: breskvice, zvjezdice, kiflice. Meni su najdraže breskvice koje su crveno, žute, a na njima je kristalni šećer. Na stol stavimo izraslu pšenicu koja je lijepo zelena, kolačiće, ukras sa svijećom, novčiće, nekoliko zrna žitarica, jabuke. Sve će to biti na stolu da nam Isus u Svetoj noći blagoslovi.

Bliži se večer. Pod stol stavimo slamicu. Svi se okupimo oko stola koji je ukrašen svim darovima i pomolimo se i zahvalimo se Gospodinu. Nakon toga se svi svečano obučemo: mama, tata, brat i ja i krenemo u crkvu na misu ponoćku. Putem se divimo ukrašenim kućama koje sve sjaje i blješte u šarenim bojama. Svi smo jako radosni.

Crkva je lijepo ukrašena: kod oltara su velike ukrašene jelke, a najljepše su jaslice.    Cijela crkva odzvanja radosnim božićnim pjesmama. Svima poželimo sretan Božić i nakon mise se radosni vraćamo kući. Našem veselju nema kraja kad otvorimo darove. Započinjemo slaviti Božić, Isusovo rođenje.

 

Dalija Dokleja, 6.b, OŠ Ivanovec

 

 

Natanael Hržić, OŠ T. Goričanca Mala Subotica

SVETKI SU BLIZU

         Ve jano jutro sam se zbudiv i dok sam si po sobi iskav opravo, spaziv sam da vuni curi sneg. Odma sam se zmisliv na Božič. Bormeš je leto preletelo kak noro i svetki so več na vrotima. Koma čokam.

Preprovljaja so več naveljkoma počela. Sosed plozi po najvekši lojtri štero ima i tijam po krovo nameče žarule. On v celi seli navek nejbole i nejlepše okinči hižo i celoga dvora. Dok to se vužge, blesiče ka ga vidijo tijam z svemira. Ali namo se mo niti mi doli. Fčara smo tata i jo složili veljko zvezdo padalico i nametali žarulice se okoli, a osvetlili bomo i obedvo balkone i bora pred hižom. Nutri bomo cmreka kinčili na Badnjak, mama neda predi. Veli kaj je red je red. Ve predi mora celo hižo zgloncati, nove stolnjake nametati i božične uskrase se posut ka nam mogev niti hodati po hiži kak treba. Več je i koloče počela peči, fčara je tak lepo se dišelo ka sam išav v kuhjo glet i odma koštat či so dobri.

Znom da bom pok morav iti k sto meši ove dneve, ali bom si zamagadiv. I v cirkvi bo se lepo okinčeno, ljudi bojo lepo blečeni i si bojo popevali. Božični svetki so mi nejlepši svetki od sih. Več ve so si tak dobre volje ka se i v zroko osječa duh Božiča. Daj bor ostali tak raspoloženi celo leto.

A nejlepše od sega mi je ka bo ferje i ka nam morav iti v školo. Se bole i bole! Na poklon od Isuseka sam skorom pozobiv – biv sam joko dober, bojo mi mama i tata kupili neka lepoga pod bor.

Svetki so blizo i si se več nekak drugač osječamo. Veseleši smo, bolši i sam premišljovljemo kak bomo skupa doma, kam pemo i kaj bomo jeli pili. Ipak nam dohajajo nejlepši svetki v letu.

David Dominić, OŠ Ivanovec

 

Jona Kanižaj

Svetki su blizu

Sako leto, za te dneve, dok je Božić za voglom si smo mi nekak preveč spontani. Saki leti na se strane sam kaj čim predi  se završi do Božića. Mama mi veli: „Sam kaj ve neš do kraja leta zeznul nekšo ocjeno“, v isto vreme dok pegla, kuha pospravlja hižo i kaj se ne. Još v dučan mora. Mej se čini da ona ima največ posla. Pa de bo ona to se stigla.

Dok se Bložić bole prebliži , mora se i bor kupiti, pa onda je ov ne dober, ov je premali, ov je ovakši, ov je onakši. Se dok ne najdemo dobroga za kojega na krajo skužimo da niti te neje dober. Onda si živčanimo dok ga tre postajti kaj se ne zrušil. Ali na krajo dok se to prejde i dok dojde Badnjak, onda je lepo. Okitimo bora, baka speče najbolše kolače, spominamo se i čekamo Božića. Dojde Božić, treba iti v cirkvo vjutro. Mama i tati navek ido v Čakovec, al’ meni i mojemo brato  se nejde pa sam didemo tu v Štefanec z bakom i dedijom. Posle meše idemo dimo i čekamo ručka. Doli pre baki i dedijo nebremo još otprti poklone jer je pravilo pre jima tek posle ručka, pa se ja nigdar nebrem fčekati. Na ručak dojdo i bratići, tak kaj smo si za stolom dok baka skuha. Normalno, sneg nigdar ne padne za Božić, al’ se nadam da bu bar opal ovo leto ak’ niš drugo. Drugi den pak si dojdo jer je baki i dedijo imendan na Štefaje.

Za novo leto nem ni ništ spominjal jer i ovak nem nikam išel nego bom sam doma ostal. Mene bole brine kaj, dok se to lepo prejde, kaj bo onda v školi. Učitelji bodo navalili z ispitima i odgovaranjima bole neg’ celo leto. Si bodo mislili kaj znamo se jer smo si na praznikima ponavljali, a mi nemo znali ništ.

 

Dario Hrastić, 8.b, OŠ Ivanovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,019FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE