Stjepan Naranđa:  Fotoaparat je moj i život moje obitelji

vipro_04
Stjepan Naranđa

Više od 30 godina fotoaparat je vjeran pratitelj Stjepana Naranđe, vlasnika Studia Vipro iz Preloga, strastvenog kroničara života tamošnjih ljudi i zbivanja oko njih. Ustvari, može se slobodno reći, kroničara cijelog donjeg Međimurja. Mirna ruka, bistro oko i leća aparata prate rođenja, krštenja, svadbe, obljetnice i smrti donjomeđimurskog stanovništva, bilježe polaganje kamena temeljca škola, vrtića i dvorana, poslovnih hala i prostora.

Oku fotoaparata ne mogu izbjeći ni novonastali strojevi i postrojenja koji iz preloških gospodarskih zona odlaze put Europe, Amerike na dalje. Da nema Stjepana i njegovog aparata ali i kamere tko bi se uopće sjetio stare osnovne škole u Prelogu, divljeg izgleda današnje Gospodarske zone Istok ili Sjever, kako su se oblačile i koju frizuru nosile generacije nekadašnjih osnovnoškolaca, kako je bilo kupati se na Dravi, kako je nekad izgledalo danas urbano naselje Jug.

Od kako je Stjepan napustio posao kinooperatera ni kino više nije popularno okupljalište mladih koji su svaku nedjelju, bez obzira na film redovito stajali u redu na kino blagajni i kupovali kino karte. Sve je to pregazilo vrijeme i otišlo bi u zaborav da te trenutke ne spašavaju fotografije i video uradci upravo Stjepana Naranđe, njegove supruge Julijane te djece Marija i Maje.

Jer Stjepan je nekako svoju ljubav spram fotoaparata i kamere uspio prenijeti i na svoju djecu. Tako da, nema tog događaja kojeg danas ne bilježi ili otac ili pak sin a počesto i oba dvojica. Upravo iz tih razloga, Grad Prelog mu je i dodijelio jedno od najviših javnih priznanja, Grb Grada.

– Naravno ta takva nagrada i priznanje veseli i godi čovjeku, ističe Stjepan Naranđa. To znači da ipak radimo dobro te da se naš trud prepoznao i cijeni.

Više o svemu pročitajte u aktualnom broju Međimurskih novina.


Ostavi komentar