Socijalna distanca na putu od fakulteta do online galerije s Andrijom Večenajem

U sklopu naših intervjua ovoga tjedna objavljujemo razgovor s umjetnikom i profesorom Andrijom Večenajem kojeg su u proteklih dva mjeseca zatekli socijalno distanciranje i posljedice zagrebačkog potresa.

Osim aktivnog djelovanja u prosvjeti i umjetničkom stvaralaštvu, Andrija je i član programskog odbora zgrade Scheier u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier.

Kroz ovaj intervju otkrio nam je informacije o svojem svestranom radu, ali i podijelio mnoštvo korisnih poveznica na zanimljive umjetničke i edukativne online sadržaje!

 V: Pozdrav! Možeš li nam se predstaviti?

A: Bok Valentina! Ja sam Andrija Večenaj, bavim se edukacijom i stvaralačkim radom na području likovnih umjetnosti i dizajna. Pod edukacijom prvenstveno mislim na Učiteljski fakultetu u Zagrebu, odsjek u Čakovcu, gdje predajem na kolegijima vezanim za likovno umjetničko područje. Tu su još i likovne radionice za djecu, instrukcije i pripreme maturanata za umjetničke fakultete itd.

V: Što sve obuhvaća tvoje društveno-kulturno i umjetničko djelovanje?

A: Stvaralački rad na području likovnih umjetnosti temeljim na kulturno, povijesno, ekološkim temama vezanim za geografsko područje i trenutak u kojem se nalazimo. Proces oblikovanja tih tema bih opisao kao eksperimentiranje s plastičkim odnosima sirovih, primitivnih, lokalnih materijala (vosak, drvo, biljna vlakna). Radove sam, neposredno prije COVID-19 krize, izlagao u galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Potres koji je pogodio grad nije zaobišao niti izložbu, gdje je nekoliko skulptura završilo na podu. Promijenile su oblik i na taj način sačuvale (memorirale) zapis stanja društva. Takve ću ih i ostaviti. Sljedeće mjesto gdje će  početkom lipnja biti izložene je Galerija Kula stražarnica u Varaždinu.

Isto tako čekamo da se vrata Scheierice što prije otvore. Njene programske sadržaje vidim kao  najbolju priliku gdje studenti, budući odgojitelji i učitelji, mogu biti u neposrednom kontaktu sa suvremenom kulturom.

V: Kako provodiš dane u ovom neobičnom vremenu u kojem smo se našli?

A: Tijekom ovog razdoblja fizičkog distanciranja koristim vrijeme za hobije, samoinicirane projekte i stručno usavršavanje. Na policama se nakupilo dosta knjiga koje su sada dobile priliku da ih se pročita. Razrađujem koncepte za nove likovne radove gdje je u planu nova serija male plastike na temu kalupa i šablona te zemlje kao materijala.

Na polju industrijskog dizajna razrađujem koncept urbanog namještaja za gradske parkove i šetnice. Tu su još i projekti oblikovanja izložbe radova hrvatske dizajnerice Slave Antoljak te interijera jednog kulturno-turističkog objekata u Varaždinu.

V: Imaš li neke preporuke zanimljivih i korisnih online sadržaja?

A: Trenutno mi je u fokusu pretraga kvalitetnih online sadržaja kojima studenti mogu nadopuniti teoretske spoznaje iz likovnog jezika i povijesti umjetnosti. Preporučam:

  • Google Arts & Culture – kvalitetne reprodukcije i pretraga umjetničkih djela prema stilu, epohi, bojama, tehnici…
  • Smarthistory i Khan Academy – petominutne video analize umjetničkih djela.
  • Arte – njemačko-francuski kanal o umjetnostima i temama iz kulture.
  • HRTiMoć boja, Točka na A, Trikultura, Jedno djelo – emisije i dokumentarci na hrvatskom jeziku.
  • HR SlušaonicaUmjetnost u mreži, Kretanje točke, Iskustvo prostora, U vizualnom kodu – audio podcasti na hrvatskom jeziku.
  • U svom radu teme iz umjetničkog područja spajam s onima iz poduzetništva i prirodnih znanosti. Tu bih istaknuo podcaste 99% Invisible, Surove strasti i Exploru.

 

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE