Predivne hortenzije za cvjetnu čaroliju

hortenzije 2
Raskošni cvjetovi hortenzija

Tek što su ruže odbacile svoje prve ovogodišnje cvjetove, u dvorištu Rozalije Fučko iz Ivanovca, svoju raskoš počele su pokazivati hortenzije ili kako ih ona naziva – jezere. Grmovi, čak osam vrsta ovog starinskog cvijeća koje je prije nekoliko godina ponovno osvojilo srca ljubitelja cvijeća, rašireni su gotovo po cijelom dvorištu. Ima ih velikih i malih, s roza, plavim i bijelim cvjetovima, čipkastih i oblih latica, loptica u punom cvatu ili onih koje su se tek počele otvarati.

– Naprosto obožavam cvijeće i uživam u njegovom uzgoju, rekla nam je Rozalija vodeći nas od grma do grma kroz dvorište. Volim sve vrste no nekako su mi srcu najviše prirasle hortenzije.

Najljepše njoj je rano ujutro, kad sunce nije tako visoko, obilaziti svoje biljke okupane ljeskavom rosom, dodirivati i mirisati cvjetove, kidati osušeno lišće ili latice. Jutro je za nju i vrijeme zalijevanja, odnosno posla koji joj oduzima podosta vremena.

– Ništa mi nije teško jer to nije posao već pravo zadovoljstvo koje čovjeku ispunjava dušu i srce. Naročito kada vidim da se trud isplati i biljke lijepo nareduju i obilno cvatu.

Čula je Rozina i za trik kojim se može promijeniti boja cvijeta.

– Stavila sam borove iglice pod jedan grm koji sada cvjeta intenzivnom roza bojom. S druge strane, grm ispod kojeg sam zakopala staro željezo, daje plave cvjetove.

Treba reći kako Rozina nije kupila ni jedan grm već je sve odnjegovala od tzv. pelcera. Naime, hortenzije se vrlo lako razmnožavaju grančicama koje se mogu najprije staviti u vodu da potjeraju korijenje ili se jednostavno odmah stave u zemlju.

Iako hortenzije zauzimaju najviše mjesta u njenom dvorištu, Rozina ima podosta i drugog cvijeća. Pa se tako po ogradi balkona penje tekoma sa svojim narančastim cvjetovima u obliku truba. Tik do nje, druga je penjačica, glicinija s nadaleko poznatim plavim grozdastim cvjetovima. Ispred nje, diže se starinski sljez koji je izbacio svoje prve crvene cvjetove. Stasali su i grmovi hibiskusa koji su sljedeći na redu za cvat. I oni su strateški poredani po dvorištu kako bi se vidjela puna raskoš njihovih ogromnih cvjetova od bijele, crvene, ljubičaste do roze boje.


Ostavi komentar