Bio-gnojivima i fiziološkim bio-stimulatorima protiv klimatskih ekstrema

poljoprivredna konferencija Milorad Šubić
Milorad Šubić

Utjecaj klimatskih promjena na biljnu proizvodnju bila je jedna od tema, treće po redu godišnje poljoprivredne konferencije održane u Čakovcu.

Kako je svima već dobro poznato, poljoprivredna proizvodnja, tvornica je pod vedrim nebom. Podložna je temperaturama, kiši, vjetru, oscilacijama tlaka, odnosno uvjetima koji unatrag nekoliko godina iskazuju svu svoju ćud. A da je tome tako, svjedoče i podaci sa Svjetske konferencije o globalnim klimatskim promjenama, koji govore kako su štete od elemetarnih nepogoda u posljednjih pet godina u Hrvatskoj veće od 300-400 % u odnosnu na one prije 20 i više godina.

Stoga je i jedna od tema ovogodišnje poljoprivredne konferencije u Čakovcu bila Utjecaj klimatskih promjena na biljnu proizvodnju o kojoj je govorio voditelj Savjetodavne službe Međimurske županije Milorad Šubić.

– Naš je zadatak sada preporučiti poljoprivrednim prooizvođačima nove tehnologije na bazi bio-gnojiva i fizioloških bio-stimulatora kojima se može podići otpornost biljaka na te ekstreme – poručio je Milorad Šubić.

Budući da su se međimurski stručnjaci Savjetodavne službe i prije susretali s elementarnim nepogodama, još 2002. godine počeli su raditi i razvijati nove mogućnosti i tehnolgije kojima će se podići prinos, zdravstveno stanje i utjecati na kvalitetu proizvoda. A prema Šubićevim riječima, pozitivni rezultati vidljivi su na kukuruzu, uljnoj tikvi, krumpiru, vinovoj lozi i jabukama.

(vv)

Ostavi komentar