MDS: Decentralizacija je rješenje za demografsku katastrofu i regionalnu nepravilnost

Međimurski demokratski savez (MDS) poslao je priopćenje za medije u kojem su teme regionalizacija i, kako kažu, demografska katastrofa.

Priopćenje s nazivom “MDS: Protiv regionalnih neravnopravnosti!” prenosimo u cijelosti:

Od svojeg formiranja, u ožujku 2005. godine, Međimurski demokratski savez upozorava na potrebu vođenja takove regionalne politike, od strane države koja i danas u svojim rukama drži sve konce i novce, koja bi svim regijama, gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj osigurala iste uvjete za razvoj.

Na žalost, najnovija studija Instituta za javne financije “Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2016.” ističe “presudan utjecaj položaja uz more na financijsko stanje gradova i općina”, odnosno razlike po ostvarenim proračunskim prihodima podijeljenih po stanovniku u korist gradova i općina koje su smještene uz jadransku obalu i imaju puno veće prihode prvenstveno zahvaljujući turizmu.

Podaci nam tako govore da:
Po prihodima po stanovniku među općinama vode Sutivan (16.782 kn po stanovniku), Vir (16.142 kn) i Baška (15.630 kn), sve smještene uz more.
Od 18 općina s prihodom po stanovniku većim od 10.000 kn samo općine Motovun, Lovinac i Civljani nisu uz more.
Međimurska općina s najvećim prihodom po stanovniku je Kotoriba s 2.893 kn. 16 međimurskih općina ima prihod po stanovniku manji od 2.000 kn!

I tri grada s najviše prihoda po stanovniku Novalja (13.702 kn), Novigrad (11.139 kn) i Umag (11.116 kn) nalaze se uz more, za razliku od tri grada s najmanje prihoda Novi Marof, Lepoglava i Metković, koji nisu na moru.

Također od 22 grada s više od 6.000 kn po stanovniku samo Zagreb i Ludbreg nisu na moru. Sva tri međimurska grada imaju proračunski prihod po stanovniku manji od 4.000 kuna, a Prelog manji i od 3.000 kn.

Jedan od razloga demografske katastrofe kojoj danas svjedočimo i iseljavanja, kojeg gotovo i nema u regijama uz more, a ima najviše u unutrašnjosti, pogotovo Slavoniji, rezultat su i nedostatka politike ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske. U Hrvatskoj tako imamo općine koje imaju, a vidjeli smo koje su to, izuzetan socijalni, komunalni, obrazovni, kulturni, gospodarski standard, temeljen na visokom proračunu i općine koje nemaju proračune kojima bi osigurale osnovne uvjete za funkcionoranje dječjih vrtića. Hoćemo li takove općine ukinuti? Pa onda bi ostale samo općine uz more.

Očito je da centralna država nije sposobna da osigura uvjete za ravnomjeran i ravnopravan razvoj Republike Hrvatske. Ili neće, jer sada raspolaže sa 9 od 10 ukupnih proračunskih sredstava

Izlaz iz ove situacije je decentralizacija, za što se MDS također zalaže od svog osnutka, odnosno preraspodjela proračunskih sredstava u korist općina, gradova i županija, kako bi svi imali jednake uvjete za ostvarenje jednakih uvjeta života na cijelom području Republike Hrvatske.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE