Pojačane mjere nadzora peradarskih farmi

pilići
Naše farme imaju vrlo visoke biosigurnosne standarde

Zimski mjeseci i razdoblje migracije divljih ptica močvarica sa Sjevera u toplije krajeve ponovno su aktualizirali zarazu virusom ptičje gripe. Kao što je već poznato, radi se o virusu koji normalno živi u organizmu tih divljih ptica, a opasan je za našu domaću perad. Perad promptno ugiba i time se gospodarstvu nanose ekonomske štete. Za sada virus u našoj zemlji nije potvrđen, no zato ima pomora peradi u zemljama našeg okruženja.

– Ove kao i posljednjih nekoliko godina izoliran je virus H5N8 i u nekim dijelovima Europe poput Poljske, Njemačke, Češke i Slovačke bilježimo zarazu svake godine, pojašnjava   glavni županijski veterinarski inspektor Marijan Glavina. 

Ova bolest za perad nije neka novost, no itekako može biti opasna za Međimurje, naravno u ekonomskom smislu jer imamo najrazvijeniju intenzivnu peradarsku proizvodnju u zemlji. Ilustrativno rečeno, imamo najveći broj farmi po jedinici površine. Vezano uz to, kaže inspektor, imamo i najviše biosigurnosne standarde, bolje i od nekih zemalja u našem okruženju.

Najugroženija su područja uz rijeke, jezera, močvare i bare. U krajnjoj liniji i posljednji otkriveni slučaj zaraze u Mađarskoj zabilježen je na farmi koja se nalazi u blizini takvog jednog područja. Iako se još ne zna točno na koji se način proširio, pretpostavka je, kaže naš sugovornik da je sve išlo preko stelje koja se nalazila na nezaštićenom otvorenom prostoru.

Dok je mala vjerojatnost za zarazu virusom kod velikih farmi, u puno nepovoljnijoj su situaciji domaće kokoši, patke i guske koje slobodno šeću po dvorištu i kljucaju sve što im se nađe na putu.

Više o ptičjoj gripi pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje od danas, 31. siječnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar