Oluja je najveća vojna akcija kojom je oslobođena gotovo trećina Hrvatske

Obljetnica Oluje
Međimurska županija obilježila 25 godina od vojno-redarstvene operacije Oluja

Međimurska županija povodom obilježavanja 25 godina od vojno-redarstvene operacije Oluja šalje priopćenje za medije koje u nastavku objavljujemo u cijelosti.

– Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedan je od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. To je naš dan slobode. S nama su i svi oni koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost, kazao je predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat u svom govoru pritom naglasivši važnost iskazivanja poštovanja svim sudionicima vojno – redarstvene operacije „Oluja“, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Međimurska županija je u utorak, 4. kolovoza 2020. godine, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine i događaja prilikom kojih je u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ oslobođen grad Knin, obilježila ove značajne povijesne datume.

Kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih zapalili su svijeće i položili vijence saborske zastupnice Andreja Marić, Boška Ban-Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mario Medvedom i Zoranom Vidovićem, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnici međimurskih općina, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec i političkih stranaka.

Zahvalnost za sve znane i neznane sudionike Domovinskog rata, na njihovoj hrabrosti i žrtvi, uputio je fra Željko Železnjak, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu prilikom molitve za branitelje.

– Nemoguće je zbog obimnosti povijesnog materijala i mnogobrojnih manje poznatih činjenica pobrojiti sve što se događalo u vojnim akcijama i u „Oluji“ i uopće, u Domovinskom ratu. Što god se reklo, činit će se premalo i nedovoljno. Osim toga, svaka skupina branitelja koja je sudjelovala u „Oluji“ ima različita iskustva s obzirom na zadaću koju je imala, a njihova iskustva niti izdaleka nisu javno prezentirana i ostala su nepoznata do danas.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na događanja tijekom Domovinskog rata i na nemjerljivu ulogu međimurskih branitelja zaključivši: „Datume iz naše povijesti pak treba dostojno obilježiti i proslaviti u ime prošlosti, sadašnjosti, ali i naše budućnosti. „Oluja“ je najveća i najvažnija vojna akcija Domovinskog rata jer je njome oslobođena gotovo trećina Hrvatske. Ona je danas nezaobilazna povijesna činjenica i veliki datum u stvaranju i obrani Hrvatske i završetak ratnih operacija u Hrvatskoj.

Obljetnica Oluje
Na obljetnici vojne akcije Oluja prisustvovale su i saborske zastupnice Boška Ban Vlahek te Andreja Marić kao i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uz zamjenika Maria Medveda

Ostavi komentar