Novi TV signal donijet će i brži internet

televizor

Danas će se točno u ponoć ugasiti stari TV signal na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te u dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije.

U valovima će se stari, takozvani DVB-T odašiljači gasiti na području cijele Hrvatske sve do 12. studenoga. Tko ima stare TV prijamnike i dosad nije pribavio prijamnike koji “hvataju” novi DVB-T2 signal, neće imati sliku na ekranima, prenosi poslovni.hr

Naime, radi se o dugo pripremanim promjenama prelaska na novi signal koji će poboljšati kvalitetu slike gledateljima i omogućiti da ona bude u HD-u, odnosno visokoj rezoluciji.

Također, prelazak na novi signal omogućit će snažan razvoj mobilnih telekomunikacija te će se na tim televizijskim frekvencijama, uz manje baznih stanica i s manje snage, pokrivati veća, naročito slabo naseljena ruralna područja, koja će dobiti pristup širokopojasnom brzom internetu.

Zapravo se radi o prelasku na odašiljanje TV signala preko novih frekvencija prema zahtjevima EU koja nalaže da se frekvencije spektra u pojasu 700 MHz-a “očiste” od prijenosa televizijskih kanala.

Internet će zahvaljujući ovom “čišćenju” frekvencija biti protočniji, omogućit će se da se i u slabo naseljenim i zabačenim mjestima ponudi širokopojasni internet velikih brzina.

Ostavi komentar