0 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Nakon osam godina Međimurje ima novu generaciju mesara!

Prva generacija mesara iz Srednje škole Prelog danas je u Vajdi položila završne ispite. To je prva generacija mesara nakon čak osam godina jer, naime, toliko godina taj smjer nije završio ni jedan učenik u Međimurju

Nakon 8 godina ovo je prva generacija od 3 mesara iz Srednje škole Prelog koja je danas u Vajdi polagala svoje završne ispite i koji će od 1. srpnja, nastaviti tamo gdje su stali – raditi u Vajdi, u poznatom okruženju s ljudima s kojima su bili posljednje 3 godine, istaknuo je Alen Kajmović, direktor Mesne industrije Vajda.

Vajdine stipendije i beneficije

Ovo je primjer kako se s ciljanim ulaganjem u ljude, buduće radnike, mogu kontinuirano stvarati generacije budućih mesara, a najbolje je od svega kako u Vajdi, siguran sam više nego igdje drugdje, mogu od iskusnih starih lisaca naučiti i sve one sitne tajne zanata koje će ih učiniti još i boljima, naglasio je u nastavku Kajmović.

Mesna industrija Vajda u suradnji sa Srednjom školom Prelog pokrenula je prije nekoliko godina programa stipendiranja mladih mesara. Osim stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno i radnog mjesta nakon školovanja, Vajda učenicima osigurava i besplatne udžbenike, naknadu za rad na praksi, naknadu za rad tijekom školskih praznika, besplatan topli obrok za vrijeme rada i prakse te poklon-pakete za Uskrs i Božić. 

Primjer je to dobre prakse te kako bi to trebalo funkcionirati u svim deficitarnim zanimanjima.

Treba reći kako sve ovo sigurno ne bi uspjelo da nije bilo aktivne suradnje, razumijevanja i zajedničkog planiranja Srednja škola Prelog i Vajde, ali prvenstveno profesora (ljudi, iskreni naklon) i moje ekipe, a posebno Igor Silaj i Danijele Bedi koji su sve to držali pod kontrolom. A našim novim mesarima Aleksandru, Mariju i Domagoju, ne klincima, jer oni to više nisu, želim puno sreće u daljnjem radu. Drago mi je što su postali dio Vajdine obitelji, dio Grupe Pivac, zaključio je Kajmović.

Poseban prilog Međimurskih novina: Koju srednju školu odabrati? 

Učenici, novopečeni mesari, Aleksandar, Mario i Domagoj naučili su tijekom srednje škole i prakse u Vajdi kako se rasjecaju i oblikuju komadi mesa te kako napraviti kobasice, hrenovke, šunkarice, jeger, pećenice, zatim suhomesnate proizvode poput pršuta, vratine i dimljene šunke.

Naučili su praviti sve one proizvode koje ljudi s užitkom jedu svakodnevno za stolom, u društvu i na različitim proslavama.  Malo tko se danas zapravo pita tijekom blagovanja jela kako je ono došlo do stola i tko je za to zaslužan u prvom redu. 

Ovi učenici ujedno su i specifičan primjer jer su završili srednju školu koja im je odmah omogućila da se zaposle bez dana na burzi rada.

To je svakako i želja trenutnih osmaša koji tek trebaju upisati srednju školu. Zbog toga smo u Međimurskim novinama odlučili osmašima olakšati proces odabira srednje škole te smo napravili detaljan i jasan pregled srednjih škola, smjerova i programa koji se nude u Međimurju.

U našem posebnom prilogu predstavljamo i potencijalne buduće poslodavce naših osmaša, kao i koje firme nude mogućnost obavljanja stručne prakse.

Korisne savjete o odabiru srednje škole za osmaše i sve roditelje potražite u posebnom, besplatnom, prilogu “Koju srednju školu odabrati?” uz TJEDNIK MEĐIMURSKE NOVINE.

Prilog i Međimurske novine možete nabaviti na kioscima i prodajnim mjestima diljem Međimurja već od petka, 11. lipnja.Koju srednju školu

 

  

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE