Nedotik i zlatošipka za izvrstan jesenski med

mađari u pčelinjaku 1
Za pčelare sezona na izmaku nije baš za pamćenje

Pčelarska godina je završila. Što se napravilo, napravilo se. Pčele se polako zatvaraju u košnice i pripremaju za zimsko mirovanje, med je izvrcan i spremljen, a kakve je kvalitete doznat će se na ovogodišnjem županijskom ocjenjivanju. Uzorci za ocjenjivanje već su pripremljeni i samo se čeka datum zaprimanja, dok će sama podjela priznanja biti na jesenskom izdanju Mesap-a u Nedelišću. 

Proljeće za zaborav, jesenska paša izvrsna

Prema onome što smo čuli od naših pčelara, godina i nije za pamćenje, ali sve je ipak nadoknađeno jesenskom pašom.

 – Proljeće nam je započelo dosta slabo jer je izostala paša agacije, poručio je Antun Hruška, iskusni pčelar iz Domašinca i prvi predsjednik udruge pčelara Agacija. No, zato je jesen bila dobra, naročito na području uz rijeku Muru gdje su obilno cvali nedotik i zlatošipka i to nas je spasilo.

Dok si stacionirani pčelari nisu mogli puno pomoći, premještajući svoje košnice razvozili su nekoliko stotina kilometara dalje po cijeloj po zemlji u potrazi za dobrom pašom suncokreta, repice, lipe…

Ako već treba po nečemu izdvojiti ovu sezonu, kaže, onda je to svakako obilno rojenje koje je nepoželjno u ozbiljnijem poslu pčelarenja. 

 – Pčelarim preko 70 godina, ali ne pamtim da je ikad bilo toliko rojeva. Agacija je počela rano cvasti pa je onda uslijedilo loše vrijeme koje je to prekinulo. Kako su pčele bile aktivne i u nagonu, umjesto prikupljanja meda počele su se rojiti.

Uglavnom su, kaže, zadovoljni jesenjom pašom jer pčele imaju dovoljno hrane za zimu i neće ih trebati dohranjivati. Društva su također dobra i zdrava i ne bi trebalo biti problema na proljeće. Naravno, treba dobro pregledati košnice prije zimovanje te eventualno odstraniti bolesne jedinke.

 – Ja sam svoje napravio i jedino čekam prve ljepše dane u siječnju ili veljači kako bi tretirao košnice oksalnom kiselinom protiv varoe. Dalje čekamo prve proljetne paše agacije. Također, Željko Mrazović iz Ferketinca sa svojim pčelama gravitira području uz Muru koje spada u zaštićeni krajolik pa se može reći kako dobiva ekološki med.

 – Uz Muru stalno ima paše, tu je vrba, joha, lijeska, cvatu voćke iz obližnjih voćnjaka, agacija te razne livadne biljke, kaže. 

Mrazović zadovoljan s 15-16 kg meda po košnici

Usto, u vrtu sadi medonosno bilje poput facelije, cigansko perje kojima premošćuje vrijeme do cvatnje nedotika i zlatošipke.

 – I sada pri kraju sezone u ovo vrijeme još uvijek nešto nose u pčelinjake, napominje Željko Mrazović. Vrcao sam u prosjeku 15 do 16 kilograma po košnici i mogu reći da sam zadovoljan slušajući svoje kolege i njihove prinose.

Pčelari okupljeni u udrugu Agacija tijekom godine, ali i kroz zimu u stalnom su procesu edukacije koje obuhvaćaju i posjete kolegama u zemlji i van nje. Ovih dana ugostili su pčelare iz susjedne Mađarske s kojima su obišli nekoliko pčelinjaka, među kojima obitelji Trupković u Dekanovcu i Novakovcu te Velimira Glumca u Novom Selu na Dravi.

 

Ostavi komentar