Na Valentinovsko proštenje u Vratišinec došli i vjernici iz župe Črenšovci iz Slovenije

slovenci valentnovo
Vjernici iz Črenšovci na Valentinovskom proštenju u Vratišincu

Sveti Valentin posebno se časti i slavi u župi Vratišinec. Najsvečanije je bilo na nedjeljnoj podnevnoj misi na Valentinovsko proštenje.

Na proštenjsku misu uz vjernike iz te župe i okolice, već desetljećima hodočaste i Prekmurci iz Slovenije,  tražeći od sv. Valentina zagovor za svoje i zdravlje svojih članova obitelji.

Pojedinci i nakon uslišanih molbi dolaze i zahvaliti sv. Valentinu čiji se kip nalazi na pokrajnjom oltaru župne crkve. Godinama organizirano na Valentinovsko proštenje u Vratišinec dolaze i hodočasnici iz Črenšovci iz Slovenije kako bi zajedno slavili misu s domaćim vjernicima. Tako su došli i ove godine predvođeni svojim župnikom Zoranom Carom.

 

 

Koncelebriranu misu služilo je šest svećenika,  predvodio ju je misionar Marijan koji je u župi Vratišinec održao i trodnevnu duhovnu obnovu.

Misionar Marijan

Sveti Valentin i vjera u Boga na misi u Vratišincu okupila je vjernike triju naroda, kako je naglasio župnik Pavao Mesarić,  braću po Bogu: Hrvate, Slovence i Rome koji su zajedno molili i pjevali u čast sv. Valentinu koji se u Vratišincu slavi kao zaštitnik zdravlja.

Na kraju mise na zamolbu domaćeg župnika Pavla Mesarića, slovenski vjernici otpjevali su dvije slovenske crkvene pjesme, a iduće godine misa na Valentinovo služit će se dvojezično gostima u čast.

Ostavi komentar