Mursko Središće planira graditi viseći most preko rijeke Mure

šetnica mursko središće
Šetnica uz Muru

Šetnica koja se pruža velikim djelom grada Mursko Središće omogućava građanima, posjetiteljima, turistima nesmetanu šetnju, vožnju biciklom i mnoge druge aktivnosti. Aktivnosti na uređenju šetnice započete su 2010. godine kada se iz predpristupnih fonda – IPA program postavila javna rasvjeta i uredila šetnica. Putem nacionalnog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i sredstvima grada na jednom dijelu postavljeni su tlakovci, stoji u priopćenju iz Murskog Središća koje prenosimo u cijelosti.

Svake godine šetnica se dopunjuje novim sadržajima. Tako je uređen izvor pitke vode „Curek“, postavljeni je info display, info table, skulpture, postavljene i oslikane su klupice, ležaljke za odmor, koševi za smeće, veliko dječje igralište, klupica za prematanje i dojenje, izgrađena ljetna pozornica, sjenica … U planu je izgraditi i viseći pješački most preko rijeke Mure uzvodno od dječjeg igrališta na šetnici.

S obzirom na sve veći broj šetača, biciklista, turista 2015. godine probijeni je dio kod „Frgofa“ kako bi se cijelom dionicom uz Muru moglo do skele „Fusek“, ali i dalje. Uređenjem servisnih puteva od strane Hrvatskih voda uredio se zapušteni „Frgof“. Radovi su bili većim dijelom financirani od strane Hrvatskih voda. Nakon je što je uređeni „Frgof“ na mjestu nekadašnje crkve postavljeni je zvonik sv. Barbare, uređeni prilaz zvoniku, a sve u rudarskom stilu.

Također uz samu šetnicu postavljene su Street workout sprave, koje će uskoro dobiti i novu antistres podlogu za lakše i sigurnije vježbanje. Prošle godine pokrenuta je ideja za spajanje šetnice uz rijeku Muru i poučne staze „Svetomartinska Mura“. Od ideje do realizacije je prošlo nekoliko mjeseci, a trasa je već probijena, ishođene su dozvole potrebne za uređenje, naravno poštujući propisanu zaštitu prirode.

U suradnji za Javnom ustanovom za zaštitu prirode postavit će se poučne info ploče o flori i fauni uz rijeku Muru. Nova staza bit će dužine 12 km, a protezat će se ŠRC „Zalešće“ pa do ribnjaka u Lapšini. Nova staza bit će još jedan novi magnet za sadašnje, ali i buduće šetače i bicikliste. Stazom neće moći prometovati motorna vozila i quadovi. Stazom će moći prometovati isključivo vlasnici parcela, lovci i ribiči.

Izvor: grad Mursko Središće

Ostavi komentar