5.6 C
Čakovec
Ponedjeljak, 27 studenoga, 2023

Na FOI-ju još jedan Erasmus+ projekt iz poduzetništva: Budućnost je na ženama

Službeni početni sastanak projekta Žene poduzetnice u regionalnim uključivim poduzetničkim ekosustavima (WeRIn) održan je virtualno 18. i 19. veljače 2021. godine, uz prisustvo predstavnika svih 14 partnera projekta. WeRIn je jedan od Erasmus + projekata u programu Savezi znanja (Knowledge Alliances), u koji je kao jedan od partnera uključen Fakultet organizacije i informatike, a kao pridruženi partner iz prakse Tehnopark Varaždin i trajat će tri godine (2021. – 2023.).

FOI kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uključen je u radni paket Implementacije – Dizajna i razvoja WeRIn načela, pristupa, WeRIn Luke znanja, a aktivno će surađivati i u ostalim radnim paketima projekta. Voditeljica projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Kristina Detelj, ujedno i voditeljica Laboratorija za poduzetništvo.

Pozadina projekta WeRIn je da, unatoč porastu sudjelovanja studentica u poduzetničkom obrazovanju (EE) na visokim učilištima (HEI), one i dalje zaostaju u odnosu na svoje muške kolege. Uz to, čak i kad su sudjelovale u EE, manja je vjerojatnost da će se krenuti prema stvarnoj poduzetničkoj karijeri nakon što diplomiraju. A kad to učine, ove diplomirane poduzetnice slabije su uklopljene u regionalni poduzetnički ekosustav: sve manje njih sudjeluje u lokalnim programima inkubacije i akceleracije, seli se u znanstvene parkove, traži i dobiva financijska sredstva ili su aktivne članice regionalnih mreža. Mnoge se jednostavno ne osjećaju dovoljno pozvanima. S obzirom na to da studentice sada čine preko 60% studentske populacije u Europi, to znači značajan gubitak potencijalnog poduzetničkog talenta i kapaciteta.

Projekt pokušava riješiti ovaj izazov kultiviranjem uključivijih ekosustava za žene s diplomom i poduzetničkim aspiracijama. Sveobuhvatni cilj je povećati uključivost poduzetničkog obrazovanja i programa podrške s namjerom da se poveća udio diplomiranih poduzetnica i poveća njihova razina uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe.

Projekt cilja širok raspon skupina dionika iz akademskog i industrijskog spektra, što je vidljivo i iz različitih projektnih partnera koji sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Münster (vodeći član; Njemačka), ACEEU (Njemačka), Sveučilište primijenjenih u Amsterdamu Znanosti (Nizozemska), Sveučilišna industrijska inovacijska mreža (Nizozemska), FOI Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska), Tehnički institut Cork (Irska), Tehničko sveučilište u Istanbulu (Turska), Momentum Marketing Services Limited (Irska), Europski centar za žene i tehnologiju (Norveška), WESt mbH (Njemačka), Impact Hub Amsterdam, Tehnološki park Varaždin (Hrvatska), Rubicon Center (Irska) i ARI Teknokent Proje Gelistirme Planlama (Turska).

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE