maska koronavirus

Izbjegavajte fizičke kontakte s članovima kućanstva (zagrljaji, poljupci, rukovanje,…)

  • Koliko je moguće, izbjegavajte boravak u zajedničkim prostorima i boravite u jednoj, dobro prozračenoj sobi.
  • Nosite masku za lice koja pokriva nos i usta što je češće moguće, obavezno u zajedničkim prostorima. Masku je potrebno pravilno nositi, skidati (kod skidanja masku držati samo za elastične vezice, izbjegavati dodirivanje vanjske i unutarnje površine maske) i mijenjati kad se zaprlja ili bude mokra. Izbjegavati dodirivanje maske i svaki put nakon dodirivanja maske provesti higijenu ruku (oprati ruke toplom vodom i sapunom ili utrljati alkoholni dezinficijens). Higijenu ruku je potrebno obavezno provesti i odmah nakon skidanja maske. Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu i potrebno ih je odmah nakon skidanja odbaciti u kantu za smeće.
  • Ukoliko kišete ili kašljete, a ne nosite masku, nos i usta treba prekriti papirnatom maramicom. Papirnate maramice su za jednokratnu upotrebu i potrebno ih je odmah nakon upotrebe odbaciti u koš za smeće i provesti higijenu ruku (oprati ruke toplom vodom i sapunom ili utrljati alkoholni dezinficijens).
  • Redovito provodite higijenu ruku: oprati ruke toplom vodom i sapunom i osušiti papirnatim ručnicima za jednokratnu upotrebu ili utrljati alkoholni dezinficijens. Ako papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu nisu dostupni, ručnike od frotira je potrebno odvojiti od ostalih ručnika koje koriste članovi kućanstva, redovito ih mijenjati i prati odvojeno prema već navedenim uputama za pranje rublja.
  • Koristite odvojeno posuđe (tanjuri, šalice, čaše) i pribor za jelo. Potrebno ih je temeljito očistiti nakon svake upotrebe.

 

Ostavi komentar