Međimurska županija nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla

poljoprivreda Međimurska županija1
Među potpisnicima ugovora je i Zvonimir Taradi, načelnik općine Mala Subotica

Međimurska županija od 2014. godine provodi projekt Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji kojim pomaže domaće OPG-ove, zadruge, obrtnike i trgovačka društva s ciljem ostvarenja visoko kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurju.

Kako bi pomogla krajnjim korisnicima ovog projekta za koji je posljednjih sedam godina izdvojeno 800.000 kuna, Županija svake godine okuplja zainteresirane gradove i općine u ovom zajedničkom projektu u nadi da se briga za poljoprivredu proširi diljem Međimurja.

Ove su se godine uključile općine Donji Kraljevec, Belica, Domašinec, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Mala Subotica, Goričan i Vratišinec, uz poduzeće Labosan d.o.o. koje provodi kontrolu. 

Ovo je jedan u nizu brojnih potpora i projekata koje Međimurska županija sustavno provodi s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica.

Poljoprivredni sektor od iznimnog je značaja za Međimurje, a zahvaljujući našim vrijednim poljoprivrednicima možemo biti ponosni na brojne uspjehe. Njihov trud i rad te sinergija koju zajedno ostvarujemo, polučili su rezultate kvalitetnog pristupa poljoprivrednoj proizvodnji u Međimurju što vidimo po nagrađivanim vinima, medu, kozjem mlijeku, međimurskim brendovima i županijskim markama koje stvaramo poput međimurskog kalampera i jaretine, kazao je župan Matija Posavec koji je potpisao sporazum o provedbi projekta s direktorom poduzeća Labosan Brankom Dobravcem te načelnicima općina.

Vrijednost jedne analize iznosi 356,25 kuna s PDV-om, a projekt će obuhvatiti uzimanje uzoraka i podataka na terenu, dostavu uzoraka u laboratorij, analizu tla, interpretaciju rezultata kao i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla i izdavanje preporuke gnojidbe krajnjim korisnicima usluga. Sredstva za provođenje osiguravaju Županija (40%), općine (40%) i poljoprivrednici (20%).

Važno nam je da zbog svih izazova s kojima se susreće poljoprivredna proizvodnja nastavimo s ovim projektom te damo podršku poljoprivrednicima koji ne moraju sami snositi sav trošak analize, dodao je župan Posavec.

Tijekom provođenja projekta posljednjih sedam godina uzeto je 2 234 uzorka tla te je projektom obuhvaćeno više od 4000 hektara poljoprivrednih površina.

Drago nam je što je Županija i ove godine prepoznala važnost projekta provedbe kontrole tla, ali i što možemo podijeliti svoje znanje i stručnost s našim poljoprivrednicima, naglasio je direktor Branko Dobravc, dok je voditelj projekta Krunoslav Marić istaknuo pozitivne pomake i važnost projekta.

U projektu je do sad sudjelovalo 12 općina i 3 grada, a posljednje analize pokazuju trend smanjivanja negativnog utjecaja na poljoprivredna zemljišta.

Laboratorijska analiza tla koja se odrađuje obuhvaća najvažnije parametre, poput kiselosti tla i humusa.  Smanjenjem kiselosti tla znatno se povećavaju prinosi i smanjuje trošak gnojidbe, a primijećeno je i da su poljoprivrednici zanemarili kalcizaciju i sideraciju, dvije važne mjere kojima se smanjuje potreba za gnojenjem, čime se ujedno smanjuje i zagađenje tla.

Projekt, uz glavni cilj povećanja kvalitete hrane, ima dodatne vrijednosti te će se zahvaljujući kvalitetnim agrotehničkim preporukama i savjetima, smanjiti zagađenje vode i tla, povećati konkurentnost međimurskim proizvođača hrane, a baza podataka omogućit će uvid u stanje tla s ciljem donošenja daljnjih smjernica za primarnu proizvodnju hrane u Međimurju.

 

 

Ostavi komentar