Državno izborno povjerenstvo u podne donosi upute za održavanje izbora

izbori
Ilustracija: Trenutak odabira

Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je zaduženo za izbore u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) u podne će se očitovati o načinu glasanja građana koji su u samoizolaciji i uputama za održavanje izbora, piše večernji.hr

Kako neslužbeno doznajemo, građanima kojima je propisana samoizolacija i onima koji su na kućnom liječenju, a žele glasati birački odbori doći će pred ulazna vrata njihova doma i ti će građani, uz poštivanje svih mjera zaštite i razmaka od članova biračkog odbora, glasati na ulaznim vratima. Samo ako je riječ o nepokretnim osobama birački odbor će uz sve mjere zaštite ući u stan kako bi mogle iskoristiti svoje pravo glasa.

Što se tiče izlaska ostalih građana na parlamentarne izbore, koji su se inače održavali ovih dana i u drugim europskim zemljama, jer je na jesen i po navodima Svjetske zdravstvene organizacije moguć žešći drugi val pandemije pa bi izbori bili riskantniji nego sada, građani će ponijeti svoju kemijsku olovku na biračko mjesto.

Kako doznajemo, preporuka je da “zaokruživanje” građani obave s maskom na licu koju bi trebali nositi i članovi biračkog odbora, a sve to nakon prethodne dezinfekcije ruku. Struka danima ponavlja da epidemiološka situacija u zemlji nije takva da bi ovi parlamentarni izbori bili sporni unatoč rastu broja zaraženih u međuvremenu.

No u svakom slučaju, sada se najveći broj novooboljelih povezuje s noćnim izlascima. Tako je barem u Zagrebu, koji je uz Đakovo, trenutačno žarište zaraze koronavirusom te se ovih dana apelira na mlađu populaciju da se pridržava mjera prevencije u noćnim izlascima.

Ostavi komentar