Međimurci u vojno-redarstvenoj akcija Oluja

Od ukupno oko 8000 međimurskih branitelja, u Oluji je sudjelovao manji dio, prema nekim procjenama, oko 2000 pripadnika.

Treba istaknuti da se znatan broj međimurskih branitelja borio i u prethodnoj akciji Bljesak u kojoj su Međimurci zajedno s ostalim snagama oslobodili Lipik, a nikako ne treba zaboraviti i veliki doprinos 54. samostalne bojne tijekom Domovinskog rata. 

Branitelji iz Međimurja sudjelovali su u VRO Oluja u postrojbama Hrvatske vojske u zapadnoj Slavoniji u ZP-u Bjelovar, u 34. inženjerijskoj bojni, u 2. bojni 24. domobranske pukovnije sa sjedištem u Varaždinu, u 7. gardijskoj brigadi, kao i u specijalnoj policiji iz Varaždina i Čakovca, odnosno sjevera Hrvatske. U početku Domovinskog rata najviše Međimuraca bilo je u 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, a 1991. godine formirana je i Baranjsko-međimurska bojna čiji su pripadnici, već u drugim brigadama, sudjelovali u Oluji. (jš)

Drugi dio priče o našim Međimurcima koji su sudjelovali u operaciji Oluja donosimo u novom broju Međimurskih novina koji će se naći u prodaji od petka, 6. kolovoza

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE