MDS: Potrebno je zaštititi i međimurske zdravstvene djelatnike!

MDS šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

Verbalno, a često  i fizičko, nasilje svakodnevnica je zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj. Podaci nam tako govore da se 95 % liječnika i gotovo isti postotak medicinskih sestara susrelo s nasiljem. To posebno vrijedi za Međimurje, gdje su međimurski zdravstveni djelatnici prečesto izloženi različitim oblicima nasilja. To se posebno odnosi na hitnu službu, koja često svoju humanu zadaću može obavljati jedino uz pomoć policije.

Kao što to obično i biva, na  nasilje prema zdravstvenim djelatnicima,  nacionalni mediji, a poslije i Ministarstvo zdravstva, reagirali su tek kad se to nasilje dogodilo u Zagrebu, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i Kliničkoj bolnici Dubrava, iako je takvih ekscesnih slučajeva nasilja, pa čak i gorih, i prije bilo i u Međimurskoj županiji i u drugim dijelovima Hrvatske.

Za MDS je nedopustiv  takav selektivan pristup ovom problemu, jer se stječe dojam da je važno samo ono što se dešava u centru države. Ministarstvo zdravstva, po običaju reagira tek po eskalaciji problema, znači  sa zakašnjenjem i tek razmatra uvođenje nekih mjera protiv nasilja; uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice, promjenu kaznenog zakona kojim bi se uvele strože kazne za nasilje protiv onih koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnom stanju.

Iako će ove mjere samo ublažiti postojeće stanje, za MDS je bitno za se one uvedu što hitnije i da se uvedu u svim medicinskim ustanovama u Hrvatskoj, a ne, možda, samo u Zagrebu, dapače, mislimo da bi i h, zbog zatečenog stanja, trebali primjenjivati prvo u Međimurskoj županiji.

Predsjednik MDS-a: Željko Pavlic

Ostavi komentar