Porez za iznajmljivače u Čakovcu ostaje isti kao i lani

Grad Čakovec šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

U četvrtak je održana 9. Sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca sazvana po hitnom postupku, a pred vijećnicima su se našle tri točke dnevnog reda.

Prva je Odluka o visini paušalnog poreza na dohodak za osobe koje iznajmljuju stanove i sobe putnicima i turistima. Naime, Pravilnikom o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu koji je donesen krajem prošle godine, predviđeno je da jedinica predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave svake godine određuju visinu tog paušala, koji može biti u rasponu od 150,00 do 1.500,00 kuna. Ukoliko se takva odluka ne donese, taj paušal za tekuću godinu iznosi 750,00 kuna.

Kako je pravilnik donesen lani, ove godine taj rok je iznimno do kraja siječnja, dok će se ubuduće ta odluka morati donositi krajem godine. Vijećnici su prihvatili gradonačelnikom prijedlog, tako da će visina tog paušala za područje Grada Čakovca iznosi 300,00 kuna koliko je i bila prije donošenja ovog pravilnika. Na taj način, ne povećava se porezna presija na građane koji se bave ovom djelatnošću, a posredno se potiče turizam te povećanje broja turističkih kreveta na čakovečkom području.

Lani je na osnovu ovog poreza prikupili nešto preko 200 tisuća kuna, od čega je gradski udio oko 133 tisuće. Važno je napomenuti da se on plaća po mjestu prebivališta, dakle Čakovčani koji iznajmljuju sobe u primjerice Umagu, porez plaćaju u čakovečki proračun, ali prema paušalnom iznosu koje određuje umaško Gradsko vijeće. Prema dobivenim informacijama, većina gradova i općina zadržat će dosadašnje iznose paušala, tako da očekujemo iste ili malo povećane prihode po ovoj osnovi u 2019. godini.

Druga točka su izmjeni statua osnovnih škola kojima je Grad Čakovec osnivač. Sredinom prošle godine izglasane su Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Statuti se mijenjaju zbog odredbi vezanih uz izbore ravnatelja, koji sada moraju imati dodatna znanja i vještine za obavljanje tog posla, a one se moraju, prilikom razmatranja prijave, posebno vrednovati. To su digitalne kompetencije, rad na projektima te poznavanje stranog jezika. Statuti moraju biti izmijenjeni do 5. veljače ove godine, a razlog što tek sad dolaze pred vijećnike bio je taj što se čekalo usuglašavanje svih osnovnih škola u Županije, kako bi kriteriji za izbor ravnatelja svugdje bili isti. Izmjene predviđaju način vrednovanja odnosno bodovanja tih kompetencija, koji su sad isti u svim školama.  Ostale izmjene su kozmetičke i terminološke naravi.

Posljednje Izmjene zakona predviđaju je to da ravnatelj može djelatnike koji rade na EU projektima stimulirati povećanom plaćom do 30 posto za vrijeme trajanja projekata. Na taj način potiču se zaposlenici u školama da prijavljuju i odrađuju projekte od kojih korist imaju ponajprije učenici. U Čakovcu imamo dobrih iskustava, primjerice I. osnovna škola godinama prijavljuje i uspješno odrađuje EU projekte, te je ovo način na koji se učitelji koji na tome rade mogu nagraditi. Ove odredbe nije bilo potrebno uvrstiti u statute škola.

Što se tiče sudaca porotnika za mladež, rok do kad se moraju predložiti Skupštini Međimurske županije je kraj veljače ove godine. Broj sudaca porotnika povećava se na zahtjev Općinskog suda u Čakovcu, jer zbog nedovoljnog broja sudaca ne mogu zakazivati rasprave, posebno u jutarnjim satima. Također, suci porotnici ne mogu biti osobe istog spola, a trenutno je od njih jedanaest, imenovan samo jedan muškarac koji može dolaziti na rasprave. Stoga je Grad Čakovec lani raspisao Javni poziv za imenovanje sudaca porotnika, na njega je pristiglo pet prijava, a Gradsko vijeće ovom odlukom predlaže ih županijskoj Skupštini za izbor sudaca porotnika za mladež.

FOTO: Zlatno Vrzan 

Ostavi komentar