U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, u Centru za kulturu Čakovec održan je prigodni program. Sedmi je ovo puta za redom da je Matica umirovljenika Međimurske županije pripremila kulturno-umjetnički program za svoje članove prilikom njihovog dana.

Predsjednica MUMŽ Nada Lovrec otvorila je svečanost naglasivši važnost proglašenja dana starijih osoba kojim se želi podići svijest o izazovima i problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću: „Mlađe generacije trebaju obratiti više pozornosti na ukazivanje zahvalnosti, poštovanja i brige za naše starije. Naše bogato iskustvo te velika želja da i dalje aktivno sudjelujemo u napretku Međimurja i društva u cjelini pokazuju da još nismo za odbaciti“.

Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitke članovima Matice te dodao: „Vaš doprinos i znanje koje nam prenosite neprocjenjivi su u izgradnji suvremenog društva, stoga je na široj zajednici da osigura životnu sredinu koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima osoba treće dobi. Međimurska županija vodi proaktivnu politiku prema starijim osobama kojom nastojimo podići životni standard i zadržati ih u obiteljskom okruženju. Slijedom toga imamo niz projekata kojima se potiču kulturno-umjetničke aktivnosti starijih osoba, djeluju klubovi za starije osobe u Donjoj Dubravi, Nedelišću i Goričanu, razvijamo sustav palijativne skrbi, a Centar za pomoć u kući svakodnevno brine o stotinjak staračkih i samačkih domaćinstava kojima se dostavlja hranu i pruža adekvatna njegu”.

U Centru za kulturu tražilo se mjesto više, ali uz poštivanje epidemioloških mjera mjesta je bilo ograničeno a podršku umirovljenicima svojim dolaskom dali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak

U programu su sudjelovali: Sopranistica Evelin Novak a na klaviru Nadia Varga-Modrić a za smijeh se pobrinula dramska sekcija KUD-a Lipa iz Gornjeg Mihaljevca.

Galeriju pogledajte ovdje (Dan starijih osoba)

Foto:Mario Golenko