Masovno trovanje pčela pesticidom?

pomor pčela željko mrazović
Željko Mrazović zbraja štete u svom pčelinjaku

– U nedjelju navečer još je sve bilo u redu. U ponedjeljak ujutro pčele su bile agresivne, koprcale su se, padale i ugibale. Bilo mi je malo čudno no nisam nešto posebno reagiral. Tek kad su me počeli zvati drugi kolege pčelari iz Podturna, Sivice, shvatio sam da nešto nije u redu, ispričao nam je Željko Mrazović, pčelar iz Ferketinca i pašni povjerenik za općinu Sveti Juraj na Bregu.

Bio je to u stvari uvod u dosad neviđeni pomor pčela u Međimurju koji traje cijeli ovaj tjedan. Naime, prema njegovim riječima, pčele i dalje padaju, odnosno ugibaju naročito one koje se vraćaju sa udaljenijih paša.

pomor pčela2

Željko Mrazović je pčelar sa stacioniranim košnicama. Svih 57 nukleusa smješteno je na njegovom dvorištu i od tud pčele idu na pašu uz rijeku Muru.

– U početku mi nije bilo čudno jer pčele znaju padati i ugibati, kaže naš sugovornik dalje. No kako je vrijeme odmicalo bilo ih je sve više i više. Pčele inače nisu agresivne, a sada sam se našao u situaciju da je cijeli roj navalio na mene. Prema prvim procjenama ostao sam bez 40-tak posto pčela. 5 košnica je u potpunosti stradalo dok su ostale tako-tako.

Cijelu priču o dosad neviđenom pomoru pčelu u Međimurju donosimo u novom broju Međimurskih novina koji će se naći u prodaji u petak, 12.lipnja.

Ostavi komentar