Kako letjeti iz kulture bolesti u kulturu zdravlja?

U Multimedijaloj dvorani Riznice Međimurja danas, 7. prosinca, održana je prva promocija knjige prof. dr. sc. Veljka Đorđevića pod nazivom „Let iznad psihijatrijskoga gnijezda“.

Knjugu su predstavljali i o njoj govorili: dr. med psihijatar Živko Mišević, klinička psihologinja Andreja Bogdan, predsjednik UdVDR-MŽ Stjepan Horvat, psihijatrica prof. dr. sc. Marijana Braš i sam autor knjige prof. dr. sc. Veljko Đorđević.

Let iznad psihijatrijskoga gnijezda moguć je samo u uvjetima ako naučimo letjeti iz kulture bolesti u kulturu zdravlja. To nije događaj, nego proces koji su započele generacije puno godina prije nas, a na nama je stvoriti uvjete novoj generaciji psihijatrijskih poletaraca da uzlete.

Kamo, koliko i kojom brzinom ovisit će o zdravom razumu koji bi trebao prevladati jer smo na izmaku prve četvrtine 21. stoljeća, stoljeća uma, a da to i ne osjetimo jer smo dozvolili da rastu i cvjetaju strah, rat i netolerancija. Kako je nekada govorio jedan od doajena svjetske socijalne i ekološke psihijatrije, moj učitelj, pokojni prof. dr. sc. Vladimir Hudolin, rekao je autor prof. dr. sc. Veljko Đorđević o knjizi.

Promociju knjige svojim su nastupom uljepšali Marko Žerjav i Tamara Korunek Lesar.

O autoru: Veljko Đorđević je izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Osijeku, a 1975. studij medicine u Zagrebu. 1981. završava specijalizaciju iz psihijatrije, a 2005. užu specijalizaciju iz socijalne psihijatrije.

Završio je niz poslijediplomskih studija, treninga i tečajeva (Biomedicina i zdravstvo – poslijediplomski studij,Opća teorija sustava, Hipnoterapija – treninzi, edukacije iz Transakcijske analize, Transakcijske analize ponašanja, te niz drugih nacionalnih i međunarodnih edukacija iz područja psihoterapije, socijalne psihijatrije i komunikacije u medicini.

Kao specijalist psihijatar radio je u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ do 1992., kada prelazi u privatnu psihijatrijsku ordinaciju, a od 2002. radi prvo kao pomoćnik ravnatelja  KBC-a Zagreb, zatim kao pročelnik Zavoda za preventivnu i socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb te kao pročelnik Poliklinike Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, do umirovljenja u listopadu 2016. godine. Radi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Osnivač je i prvi predstojnik  Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2010-2017).

Bio je urednik i voditelj preko tisuću radijskih emisija („Čovjek je čovjeku lijek“, „Povjerljivo s dr. Veljkom Đorđevićem“) te je urednik 647  autorskih televizijskih emisija pod nazivom „Ekspertiza dr. Veljka Đorđevića“. Objavio je preko stotinu stručnih i znanstvenih radova te više od deset stručnih knjiga, od koji su neke na engleskom jeziku, a neke prevedene na slovenski i makedonski jezik. Napisao je i sedam romana te nekoliko drama i član je Hrvatskog društva pisaca. Član je mnogih hrvatskih i međunarodnih društava, bio je urednik nekoliko stručnih i znanstvenih časopisa te dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

Ima bogato kliničko iskustvo u radu s  pacijentima sa svim psihičkim poremećajima, a osobito se bavi liječenjem depresivnih i anksioznih poremećaja, psihotičnih poremećaja te svih vrsta ovisnosti, kao i liječenjem poremećaja jedenja (osobito pretilosti).

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

U Prelogu igrajte odbojku na pijesku

Nove lopte za nogometne klubove

Liklin pojačao Radnik