KUD Mihovljan uprkos koroni uspio realizirati međunarodne projekte

KUD Mihovljan šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

Usprkos nezavidnoj epidemiološkoj situacije  KUD Mihovljan je u 2020. godini uspio realizirati neke od zacrtanih projekata na polju međunarodne kulturne suradnje, a poglavito suradnje sa pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i  Vojvodini.

Na poziv predsjednika manjinske udruge gradišćanskih Hrvata iz Šoprona u Mađarskoj gospodina dr. sc. Franje Pajrića, a uz financijsku pomoć Grada Čakovca, duh hrvatskog i međimurskog kulturnog identiteta vrijedne članice i članovi KUD Mihovljan  prenijeli su pjevačkim nastupom na otvorenju izložbe „Gradišćanski Hrvati u zapadnoj Ugarskoj“ organizirane povodom „XIX Hrvatskih Šopronskih dana“. Zanimljivo i poučno je bilo slušati predavanje gospodina dr.sc. Pajrića o kulturnom nasljeđu i povijesti gradišćanskih Hrvata, ali i o problemima sa kojima se susreće nacionalna manjina gradišćanskih Hrvata koja je nažalost zajedno s hrvatskim jezikom u ovom dijelu Mađarske u izumiranju

Zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija, a  u sklopu projekta „Tavankut u Mihovljanu“, tijekom 2020. naš Mihovljan i Grad Čakovec posjetili su članice i članovi Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta u Vojvodini. Društvo je to koje pod vodstvom predsjednika Ladislava Suknovića i tajnika Ivice Dulića danas broji oko 150 članova aktivnih u različitim sekcijama. Folklorni i tamburaški odjel kroz pjesmu i ples pronose tradiciju i običaje bunjevačkih Hrvata, dok je u likovnoj sekciji po svojoj umjetnosti naivnog slikarstva u tehnici slame nadaleko poznati slamarski odjel. HKPD „Matija Gubec“ osnovano je daleke 1946. godine, tako da ove 2021. obilježava punih 75 godina aktivnog djelovanja, a na kojem jubileju im od srca čestitamo.

Predsjednik KUD „Mihovljan“

Dr.sc.Predrag Kočila

Ostavi komentar