Krizantema, prekrasan cvijet kojeg prati prokletstvo groblja

Goran i Marija Slaviček

Šetnja plastenicima ovih je dana pravi melem za oči. Preklapaju se boje, crvena, roza, bijela, zelena, sitni i krupniji cvjetovi, niski i visoki varijeteti.

– Krizantema je prekrasan cvijet, no prati ju nesretna sudbina cvijeta groblja koji simbolizira tugu i smrt, kaže Goran Slaviček iz Preloga u čijim plastenicima trenutno cvijeta oko 14 tisuća krizantema, špina i margareta.

Šetnja plastenicima pravi je melem za oči. Preklapaju se boje, crvena, roza, bijela, zelena, sitni i krupniji cvjetovi, niski i visoki varijeteti. Čini se kako proizvođači naprosto žele otežati kupcu kupnju nudeći mu svu tu ljepotu te raskoš boja i mirisa.

Zanimljivosti o krizantemi

Krizantema zbog svoje otpornosti na mraz i hladne temperature simbolizira besmrtnost. U zapadnom se svijetu prvi put pojavila u 17. stoljeću.

U Francuskoj se krizanteme na grobove stavljaju od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, a stari su Grci tvrdili da štiti od zlih duhova, ali su također tvrdili da se  ne smije brati s groblja jer će osobi koja to učini donijeti nesreću.

U Kini se od nje radi vino koje zrije godinu dana, a ispija se devetog dana u devetom mjesecu i vjeruje se kako taj čin obitelji donosi dug, miran i zdrav život.

Krizantema je u Japanu toliko popularna da se nalazi na nacionalnom grbu i ima svoj dan – Nacionalan dan krizantema ili, kako se još naziva, Festival sreće.

U Australiji je tradicija da se krizanteme poklanjaju za Majčin dan, dok u Sjedinjenim Američkim Državama simboliziraju poštenje i često se znaju naći kao ukras na vjenčanjima.

U Engleskoj su se tijekom viktorijanskog doba krizanteme smatrale simbolom prijateljstva i nosile su se osobama koje su se oporavljale od bolesti.

Simbolici cvijeta pridonosi boja pa je tako crvena krizantema jasan izraz ljubavi, žuta označava žaljenje, a bijela simbolizira odanost i predanost osobi kojoj se daje.

Ostavi komentar