Popularan beogradski bend Artan Lili: – S nestrpljenjem očekujemo “žurku” na 3FF- Festivalu alternative u Čakovcu

Artan Lili PROMO 2019 3 by Marija Strajnić

Klub Prostor – “CeZam” Čakovec i Udruga 3FF ovog će ljeta biti domaćin dvodnevnom festivalu alternative u čakovečkom gradskom parku 6. i 7. rujna uz zidine Starog grada. Na prošlogodišnjem izdanju sviralo je deset bendova, prikazano šest filmova na Festivalu dječjeg filma, vrsni hrvatski “meštri od kuhače” Mate Janković, Matija Bogdan i Marko Palfi pripremili su fini vegetarijanski gulaš, vježbala se joga, igrala košarka i vrtio hula-hop.

I ove će godine program biti raznolik, a Čakovec će ponovo dati priliku alternativi. Koncertni izvođači su poznati. U petak, 6. rujna na pozornicu izlaze Lost Lucid, Bakterije, Debeli Precjednik i Krešo Bengalka. Druge festivalske večeri gostuju Jembrela, Porto Morto, Kontradikshn i sve popularniji beogradski bend Artan Lili koji u nastavku predstavljamo.

Bit će to velika „žurka”

– Izuzetno nam je zadovoljstvom što ćemo nastupiti po prvi put u Čakovcu na 3FF Festivalu. Uzbuđenje je veliko kao i uvijek kad negdje dolazimo po prvi put  i samo možemo reći da sa nestrpljenjem očekujemo ovu veliku „žurku”, euforično su najavili članovi popularnih beogradskih Artana – Bojan, Romana, Marko i Ivan.

Artan Lili je nesumnjivo najčešće spominjan sastav u regiji u prethodnih par godina kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa djeluje od 2013. godine, ali se tijekom vremena postava ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala ( bas i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (/bubanj ) i Ivan Skopulovič (gitara).

Artan Lili završene pjesme objavljuju sukcesivno preko Bandcamp platforme u formi singlova. Ova metoda – singl po singl u suvremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom jer nitko prije njih nije to napravio. Tako su modernizirali zastarjeli vid izdavanja albuma.

Svojim singlovima osvajaju prva mjesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u Srbiji i regiji. Najzanimljiviji je plasman pjesme “Ako stanemo tu”, koja je odmah kao novitet zasjela na prvo mjesto liste Diskomera Studija B, što je prije njih u 40 godina postojanja liste pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

Do sada su izdali dva albuma “Artan Lili” i “New Deal” i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa u zemlji i regiji, pa gotovo da i ne postoji grad, klub ili festival na kome do sada nisu nastupili.

O njima su rekli

– Jedno od najjačih imena koja su se pojavila na regionalnoj sceni zadnjih godina su svakako beogradski Artan Lili koji od početka svog postojanja imaju svoju spiku i ne odustaju od nje. Ovo je bend o kojem ćemo još mnogo čuti narednih godina! (Siniša Miklaužić – muzički kritičar za Muzika.hr)

– Artan Lili je nešto najzanimljivije iz regije što sam čuo u posljednjih nekoliko godina. Energična, plesna, pjevna i nadasve zarazna glazba nastala na korijenima ex Yu glazbene scene osvaja na prvu – rezultat je to čistog talenta, dobro osmišljenog načina izdavanja singleova i najviše – vjere u svoj rad. (Sandro Njegovan – muzički kritičar za Sound Report)

“Njihovi singlovi i spotovi se sukcesivno pojavljuju mjesecima na dostupnim medijima i sa zadovoljstvom bilježe novi pomak na ovdašnjoj muzičkoj sceni u njenoj poeziji i samosvijesti”.

(Dragan Ambrozić – muzički kritičar)

Ostavi komentar