FINO I BRZO: Kako pripremiti “Ljenčinu” – prosvjetarski kolač?

Prosvjetarski kolač

Kad nemate previše vremena a želite svoje ukućane počastiti slasticom zavirite u recepte naših baka. Naišli smo na jedan brz kolač duhovitog naziva na prigodnoj izložbi u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec. Zapisivačica kuharica nazvala ga je “Ljenčina” iliti “prosvjetarski kolač”, a što je bio povod za takvo imenovanje kolača samo ona zna.

Taj i druge recepte možete sve do kraja kolovoza razgledati i pročitati na Općem odjelu knjižnice na prigodnoj izložbi nazvanoj “Kuharice i bilježnice” naših baka. Autorica izložbe je knjižničarka Sandra Mikac-Ciglar a sve je plod i dio projekta za starije osobe IMPULS za 54+. Evo i recepta kolača ” kojeg prenosimo u cijelosti iz jedne bilježnice:

Ljenčina (prosvjetarski kolač)

– 3 cijela jaja

– 3 dcl šećera (kristal)

miksati i dodati

– 3 dcl mljevenih oraha

– 3 dcl brašna

– 1 prašak za pecivo

– 2 dcl mlijeka

– 2 dcl ulja

Pleh namazati, posipati, tijesto izliti u pleh, peći na 140°C oko 40 min (staviti u toplu pećnicu). Gotov kolač politi rumom, posipati šećerom ili mljevenim orasima.

U slast!

Ostavi komentar