INTERVJU MARIO JAGEC: Na Niškoj tvrđavi cug mašina fučnula, a Big band Čakovec svirao jazz za svjetski rekord

Big band Čakovec Mario Jagec (1)
Umjetnički voditelj Big Banda Čakovec Mario Jagec

Čak 5 big bendova i stotinjak muzičara nastupilo je istovremeno na dvije glavne pozornice na otvaranju ovogodišnjeg 25. jazz festivala Nišville. Svirati je imao čast i Big band Čakovec uz ravnanje dirigenta Maria Jageca. Ovaj nastup u Nišu na glavnoj pozornici neslužbeni je svjetski rekord u istovremenom sviranju big bendova.

Big band Čakovec
Big band Čakovec gostovao u Srbiji na Nišville festivalu uz tisuću izvođača iz cijelog svijeta

U Nišu je početkom kolovoza održan Nišville jedan od najvećih svjetskih jazz festivala. Na spektaklu otvaranja festivala 8. kolovoza postavljen je neslužbeni svjetski rekord istovremenog sviranja čak pet big bandova sa stotinjak izvođača. Jedan od njih bio je i naš Big band Čakovec pod umjetničkim ravnanjem Čakovčanina Maria Jageca s kojim smo razgovarali o impresijama gostovanja u Srbiji.

Prošle godine na ovom je festivalu gostovao sastav Scifidelity orchestra, a prije dvije čakovečki Dixieland band. Big band Čakovec nastupao je ovog ljeta prvi put te imao čast svirati na glavnoj pozornici Niške tvrđave uz orkestar iz Niša, Buenos Airesa, Blagoevgrada te tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, talijanskih i albanskih glazbenika. Izveli su temu Duška Gojkovića „Nišville Jubilation” i „Nišville” Stjepka Guta koji je ujedno dirigirao i big bendovima. Kao specijalni gost nastupio je pijanist Lari Vučković, ovogodišnji dobitnik nagrade Nišville za životno djelo, gitarist Sandro Zerafa i talijanski saksofonist Enco Favata.

– Nišville je prerastao format jazz festivala jer se uz glavne pozornice na tridesetak manjih u gradu svira glazba svih mogućih žanrova. To je sad već world music festival. Gostovali su glazbenici iz SAD-a, Argentine, Indije, Nigerije, gotovo tisuću sudionika. Atmosfera je sjajna u cijelom gradu. Nigdje, pa čak ni u pečenjarnicama ne puštaju lošu glazbu. Nišlije žive za ovaj festival. Organiziran je festival stripa, festival filma i kazališni festival, a nedavno je otvoren i muzej jazza. Izuzetna čast je bila dijeliti backstage i pozornicu s imenima kao što je saksofonist svjetske reputacije David Murray koji mi je bio uzor još kad sam studirao. Ili pijanist Lari Vučković iz San Franciska, gitarist Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati talijanski saksofonist Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji, zatim Bob Geldof….kazao je Jagec.

Nišlije su sjajni domaćini

– Svaki big bend imao je priliku izvesti temu po svom izboru. Mi smo svirali međimursku pjesmu „V Kotoribi cug mašina fučnula”. Publika je odlično reagirala. Stjepko Gut je posebno pohvalio i našeg trubača Antonia Baranašića. Uspostavili smo odličnu suradnju s izvođačima, posebice s domaćinima i big bendom iz Bugarske. Nadam se da ćemo imati priliku čuti ih u Čakovcu. Nišlije su ljubazni domaćini. Na početku puta bili smo malo skeptični jer smo u Srbiju putovali nakon Dana pobjede. Ali nakon par sati boravka u Nišu opustili smo se. Nije bilo ni najmanje razloga za bilo kakvu nelagodu. Od aktivnih 30-tak članova Big banda Čakovec u Nišu je sviralo dvadeset i dvoje glazbenika. Imali smo dovoljno svirača u svim dionicama, s ponosom je kazao Jagec te nastavio:

– Svirati na otvorenoj pozornici izazov je i razlikuje se od sviranja u koncertnoj dvorani. Nastup na otvorenom ovisi o razglasu i ton majstoru. Rečeno automobilskim rječnikom u Nišu smo za razglas imali Ferrari, a ton majstor je bio Michael Schumacher. Zadivljen sam organizacijom festivala i brojnošću volontera. Sve je odlično funkcioniralo. Uz domaćina festivala put u Niš financijski je pomogao Rudi Express i Međimurska županija.

Big band Čakovec
Svirali s rekordnih 100 džezera za neslužbeni svjetski rekord!

Kad se nešto voli, sve se stiže

Big Band Čakovec osnovan je 1995.godine na inicijativu Ladislava Varge koji je bio i prvi voditelj. U orkestru sviraju profesionalni glazbenici, studenti, ekonomisti, pravnici, učenici. Dosad su snimili tri nosača zvuka. Prije Jageca, vodio ga je Antun Horvat. Jagec radi kao učitelj saksofona u Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić” Čakovec. Školovao se u Glazbenoj školi Varaždin i na glazbenoj akademiji u Grazu. Često svira kao gost ili član određenih čakovečkih bendova. Sve stiže, jer:

– Malo spavam. Neizmjerno sam zahvalan i svojoj djevojci Klementini koja ima razumijevanja za sve moje glazbene strasti. Dok se čovjek bavi stvarima koje voli, onda se uvijek nađe i način da se s njima stiže i kvalitetno baviti.

 Mario Jagec
– Zadivljen sam organizacijom festivala i brojnošću volontera. isitče Jagec

Vojska odličnih glazbenika

Big band Čakovec uvježbava se u prostorima Srednje škole Čakovec, svakog utorka u 20 sati. Jagec zahvaljuje Školi na ustupanju prostora te poziva sve koji se žele pridružiti neka dođu. Probe počinju u rujnu. Na jesen planiraju nekoliko nastupa u Međimurju. Uskoro počinju i pripreme za tradicionalni Božićni koncert. Žele snimiti još nekoliko jazz obrada međimurskih pjesama kako bi sve zajedno stavili na novi nosač zvuka. Opus čakovečkog big banda prati lepeza od starih do novijih jazz standarda, autorske skladbe, ali i obrade međimurskih popevki kojima se daje poseban naglasak.

– Kroz naš big band je prošla vojska sjajnih glazbenika. Odlično je što se u Čakovcu održava kontinuitet Jazz Faira. Bilo bi dobro imati i više jam session programa. Lijepo je vidjeti kako je netko nakon par mjeseci zajedničkog sviranja u našem bendu napredovao. Big bend je iznjedrio puno afirmiranih glazbenika.

 

foto: Zlatko Vrzan, arhiva Big band Čakove

 

Mario Jagec
Jagec je istinski oduševljen niškom jazz atmosferom i najavljuje kako će obavezno na festival ići, bilo kao izvođač, bilo osobno

 

Ostavi komentar