Kolege atletičari i novinari opraštaju se od Franje Preložnjaka

S tugom u srcu javljamo da nas je jučer nakon duge i teške bolesti u 84. godini napustio Franjo Preložnjak, dugogodišnji tajnik Atletskog kluba Međimurje, osnivač kluba i najzaslužniji za pokretanje atletike u Međimurju. Franjo je osim poslova tajnika veliki doprinos u razvoju atletskog sporta dao i kao novinar, što je bio po struci, pa su se izvještaji s atletskih natjecanja redovito objavljivali u listu Međimurje od samog početka rada kluba. Uz to bio je i međunarodni atletski sudac te jedan od osnivača Zbora atletskih sudaca Međimurja.

Među brojnim priznanjima koje je primio za afirmaciju sporta i novinarstva Franjo je za cjelokupni doprinos u atletici 2016. godine primio i nagradu za životno djelo Hrvatskog atletskog saveza, što mu je prema njegovim riječima bilo jedno od najvrijednijih, jer su mu tom prilikom čestitali i predsjednik HAS-a Ivan Veštić te velikani atletike Sergej Bubka, predsjednik Europske atletske federacije Sven Arne Hansen i Balkanske atletske federacije Dobromir Karamarinov.

Franjo je nakon umirovljenja u sportu postao i počasni predsjednik Atletskog kluba Međimurje a njegovo ime bit će velikim slovima zauvijek urezano u temelje kluba.
Ispraćaj dragog nam Franje održat će se danas u 15 sati na groblju u Nedelišću, javili su iz Atletskog kluba Međimurje.

Od dragog kolege oprostili su se i kolege novinari

– S velikom tugom u našim srcima primili smo vijest kako nas je u 83. godini života napustio naš dragi kolega Franjo Preložnjak. O prijatelju, mentoru, doajenu, kolegi i čovjeku koji je obilježio jednu eru sportskog novinarstva u Međimurju dovoljno govore tisuće i tisuće objavljenih novinskih članaka, ali i brojne nagrade i priznanja poput: Ordena Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, Nagrade za životno djelo i izniman doprinos razvoju atletike Hrvatskog atletskog saveza, Nagrade Zrinski i Povelje Međimurske županije, Nagrade za životno djelo Franjo Punčec Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije te mnogobrojne plakete Hrvatskog atletskog saveza i Zbora sportskih novinara Hrvatske. Kako je i sam volio reći, imao je tri ljubavi: atletiku, novinarstvo i ribolov. Osnivač je prvog međimurskog atletskog kluba, trener generacijama atletičara, organizator mnogih atletskih natjecanja i uspješan atletski sudac. Upravo ga je izvještavanje s atletskih događaja usmjerila prema novinarstvu u kojem će postati neizostavan dio dopisničke obitelji Lista Međimurje. Kao poznavatelj sportskih i novinarskih prilika u Međimurju bio je jedan od osnivača Sekcije sportskih novinara Međimurja. Osim što je volio udijeliti savjet, ostat će zapamćen kao osoba koja je insistirala na visokim moralnim i radnim vrijednostima. Upravo takvog će ga pamtiti njegove sportske kolege koje se s puno poštovanja i pijeteta ugledaju na njegov rad. No, osim što smo izgubili vrsnog čovjeka od pera, izgubili smo pravog prijatelja – a Franju imati za prijatelja nije bila privilegija nekolicine. Naprotiv, možda će nam i najviše nedostajati upravo ona njegova sposobnost da započne kratki razgovor o bilo kojoj temi u bilo koje doba i da svakome “uđe” pod kožu. Te da pritom stekne prijateljstva i poznanstva koja su nadaleko nadišla granice Međimurja.

Udruga sportskih novinara Međimurja upućuje iskrenu sućut onima koji će i najviše osjetiti gubitak drage osobe – obitelji Franje Preložnjaka.

Franjo nek Ti je laka međimurska gruda, u ime sportskih novinara riječi zahvale je poslao predsjednik udruge Tomica Jakopec.

Franjo Preložnjak

Ostavi komentar