Idemo u školu

Fašnik vrtić škola Mala Subotica5
Ulaganje u mlade započinje u vrtiću

Općina Mala Subotica odavno je spoznala najvažniji cilj bez kojeg nema napretka nijedne zajednice: ulaganje u djecu i mlade. Sustavno i planski stoga ulaže u osiguranje sredstava za nadstandard u predškolskom, osnovnoškolskom, srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju.

U 2018. i 2019. uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uložila je u rekonstrukciju, dogradnju i opremanje Dječjeg vrtića Potočnica Mala Subotica 7.400.00 kn. Vrtić je dobio jasličku skupinu, omogućena su nova zapošljavanja, a kvaliteta usluge je podignuta na najviši nivo. Osim toga, Općinsko vijeće je u lipnju ove godine donijelo odluku kojom se povećava sufinanciranje vrtića za 2. dijete u obitelji, te besplatni vrtić za 3. i svako daljnje dijete u obitelji.

Svake godine nadalje se u općinskom proračunu osiguravaju sredstva za ulaganje u osnovno školstvo. U suradnji sa Međimurskom županijom unatrag 4 godine za učenike OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica koja osim matične škole obuhvaća i PŠ Držimurec-Strelec financira nabavu besplatnih udžbenika. Na početku školske godine svakog učenika dočekaju po tri besplatne bilježnice, a svi prvašići na dar dobivaju knjigu sa edukativnim sadržajem iz područja opće kulture i higijene.

Učenicima nižih razreda osigurana su sredstva za informatičku radionicu kako bi se informatička pismenost stekla u što ranijoj dobi. Svi učenici putnici imaju pravo na besplatni prijevoz autobusom kojeg također sufinanciraju Općina i Županija. Ove godine u sklopu dana Općine Mala Subotica u suradnji sa OŠ Tomaša Goričanca organizirane su edukativne radionice odmah po završetku školske godine. Za sve sudionike Općina je osigurala majice i obrok.

Za učenike sa posebnim potrebama u nastavi, već duži niz godina osiguravaju se sredstva za sufinanciranje rada asistenata, kao i za polaznike vrtića kojima je potreban asistent. Uz Dane Općine darovitim učenicima dodjeljuju se novčane nagrade za posebne uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima, a financiraju se i troškovi kampova za posebno nadarene učenike.

Osim u djecu, ulaže se i u kapitalne investicije, te je tako u 2019. godini osigurano 100.000 kn za rekonstrukciju rasvjete u sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca. Prijašnjih godina Općina je opremila informatičku učionicu, nabavila televizore za svaku učionicu, financirala infrastrukturu za uvođenje e-dnevnika… Osim svega navedenog, za svu dobru djecu naše Općine do 6. razreda Sveti Nikola svake godine osigurava bogat paket sa knjigom.

Uz izdašno ulaganje u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje stipendiraju se srednjoškolci koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Također, u ovom trenutku Općina isplaćuje 31 stipendiju i to 500 kn za studente koji studiraju u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici i Križevcima, odnosno 700 kn za studente koji studiraju u Zagrebu i u ostalim udaljenijim gradovima Republike Hrvatske i u inozemstvu.

Ukoliko pak se radi o studiju za deficitarna zanimanja prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iznos stipendije se povećava za 100 kn. Stipendija se vraća samo u slučaju da student ne upiše sljedeću godinu ili ne završi studij u ugovorenom roku.

Sva ulaganja u znanje i obrazovanje nisu opipljiva i materijalno dokaziva, ne možemo ih izložiti na trgu svakome naočigled. Sama spoznaja da je Općina kao zajednica svoj svojoj djeci pružila sve što je mogla i da je time barem malo sudjelovala u izgradnji boljeg i odgovornijeg pojedinca najveća je nagrada koju očekujemo.

Ostavi komentar