OPĆINU VRATIŠINEC čine ljudi, dokaz su naknade za novorođenčad na inicijativu mladih

Općina Vratišinec je općina s 1984 stanovnika, od čega je 1392 stanovnika naselja Vratišinec i 592 stanovnika naselja Gornji Kraljevec sa zaseokom Remis.

Stavljajući na prvo mjesto mještane cijele općine, jer „općinu Vratišinec čine ljudi“. Općina Vratišinec nastavila je voditi brigu o svim svojim mještanima. Posebna pažnja posvećuje se najmlađima, i to sufinanciranjem vrtića, školskih udžbenika, prijevoza učenika i školske kuhinje. Vrtić se sufinancira za svu djecu s područja općine, bez obzira koji vrtić pohađaju. Valja istaknuti i mjesečno stipendiranje studenata kao poticaj za ostvarivanje što boljih rezultata. Udruge se sufinanciraju prema prijavljenim projektima i programima.

Božićnice i uskrsnice za umirovljenike

Također, velika pažnja je posvećena i našim umirovljenicima za koje se isplaćuju prigodni bonovi povodom Božića i Uskrsa, i to za umirovljenike čija je mirovina niža od 2.000,00 kuna. Socijalno ugroženim osobama pomaže se isplatama jednokratnih novčanih pomoći. Svake se godine u suradnji sa Socijalnim vijećem dodjeljuju paketi osobama kojima je to najpotrebnije te se organizira druženje s djecom s posebnim potrebama. Također je povećana i novčana pomoć roditeljima za novorođeno dijete, i to u stopostotnom iznosu.

Briga za ljude u mjestu od početka osnivanja općine je prioritet. Tako je s formiranjem općine, Vratišinec osigurao i svoje mjesto u mreži zdravstvene zaštite za svoje mještane. Otvorene su  dvije zdravstvene ambulante: jedna primarne zdravstvene zaštite, a nakon toga i zubna ambulanta. U međuvremenu je dolazak zdravstvenih ambulanti u Vratišinec za sobom povukao i otvaranje ljekarne. To je zaokružilo kvalitetu zdravstvene zaštite, tako da sada mještani Vratišinca imaju zdravstvenu zaštitu nadohvat ruke. Osnivanjem općine otvorila se mogućnost iniciranja brige za najmlađe i  otvaranje dječjeg vrtića u mjestu, zahvaljujući sinergiji privatne inicijative i obvezi Općine da sufinancira boravak djece u vrtiću. Tako već godinama mališani iz Vratišinca imaju osiguran predškolski odgoj, a roditelji osiguranu brigu za djecu dok su na poslu.

Svakako valja istaknuti da je Općina Vratišinec ocijenjena najvišom ocjenom za transparentnost proračuna za što je i primila priznanje Instituta za javne financije.

Naknade za novorođenčad na inicijativu mladih

Savjet mladih Općine Vratišinec također je vrlo aktivan, a osobito svojim zalaganjem za mlade kao i organizacijom i pomoći oko raznih manifestacija u općini. Upravo je njihovom zaslugom povećana i naknada za novorođenčad.

Putem projekata sanirano je krovište i zamijenjena stolarija na Društvenom domu Gornji Kraljevec, te je krenula izgradnja ulice Ograda. Prijavljeno je šest projekata za realizaciju u 2018. godini.

Što se tiče gradnje kanalizacije u naseljima Vratišinec i Gornji Kraljevec, završene su sve predradnje koje su bile potrebne te se uskoro očekuje početak radova. Nakon završenih radova krenut će se u sanaciju svih ulica i gradnju pješačkih staza.

Nastavlja se s ulaganjem u ekološku LED rasvjetu sukladno izrađenom energetskom certifikatu i projektu.

Ipak, najveću ulogu u našoj općini svakako imaju udruge kojih je 12. Svaka od njih je vrlo aktivna i organizira razne manifestacije. Od najznačajnijih manifestacija valja spomenuti Festival Žgančevih zapisa u čast akademiku Vinku Žgancu, Vratišinske vesele vurice koje su u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Dr. Vinko Žganec“, Mamičinu škriju u kojoj se njeguju stari običaji i zanati i dramski amaterizam u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge „Društvo žena Gornji Kraljevec“, Vincekova zipka i Božićni koncert u organizaciji Mješovitog pjevačkog zbora „Dr. Vinko Žganec“.

KUD, mješoviti pjevački zbor, ulica, dom kulture i osnovna škola nose ime našeg poznatog sumještanina dr. Vinka Žganca po kojem je Vratišinec poznat i izrazito ponosan, te je u planu izgradnja spomen-sobe u njegovu čast. I tu se očituje briga za svoje građene. Rijetko koja općina s takvim poštovanjem čuva uspomenu na čovjeka koji je proslavio svoje mjesto. Općina mu uzvraća na najbolji mogući način tako da svake godine u nekoliko prigoda organiziraju manifestacije njemu u čast. Mladima prenose njegov značaj, važnost za Međimurje i  Hrvatsku. I to je briga za čovjeka koji je u prvi trenutak kada su se početkom prošlog stoljeća krojile nove političke karte shvatio važnost uključivanja u proces pripojenja matici zemlji. Učinio je to kulturom pomoću zbirke međimurskih narodnih pjesama. Važno je prepoznati takve ljude i čuvati uspomenu na njih jer kultura je ono što generacije ostavljaju iza sebe.

Općina Vratišinec ove godine uz svoj dan 14. rujna (Križovo) slavi 25 godina postojanja. Tom prigodom bit će promovirana monografija općine Vratišinec od prvog spomena do danas.

Uz kulturu je razvijen i sportski život u kojem naše udruge postižu iznimne rezultate. Valja spomenuti i odlične rezultate naših dobrovoljnih vatrogasnih društava na vatrogasnim natjecanjima. Iznimno postignuće ostvarila je i udruga KUU Društvo žena Gornji Kraljevec na 14. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava na kojem je osvojena nagrada u kategoriji izvorne pučke glazbe.

Što se gospodarskog razvitka naše općine tiče, na području općine djeluje 46 poduzetnika u različitim granama što nam predstavlja daljnji poticaj za ostvarenje cilja – formiranje Poduzetničke zone „Ciglenice“. Zatražena je darovnica od Ministarstva državne imovine za 10 ha zemljišta, nakon čega ćemo pomoću fondova EU krenuti u opremanje zone.

Načelnik Zdravko Mlinarić
Načelnik Zdravko Mlinarić

Ostavi komentar