ŠTRIGOVA: Predstavljena knjiga “Prinosi za povijest Štrigove i izložba Bogu na svom jeziku

Dani svetog Jeronima

Štrigova danas slavi blagdan sv. Jeronima, a kao uvertira po prvi je put održana manifestacija „Dani svetoga Jeronima“.

U petak 27. rujna u 12 sati u prostorima Državnoga arhiva za Međimurje bila je otvorena izložba „Bogu na svom jeziku: Baština rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu“. Izložba Bogu na svom jeziku: liturgijska baština Rimokatoličke Crkve na glagoljici prošle je godine predstavljena u Rimu. Povod je bio 1150. obljetnica otkako su sv. Ćiril i Metoda u Bazilici sv. Marije Velike u Rimu slavili sv. misu na starocrkvenoslavenskom jeziku iz knjige na glagoljici. Taj se događaj drži službenim početkom glagoljaštva kao mogućnosti da se rimski obred obavlja glagoljicom na crkvenoslavenskom jeziku u Katoličkoj Crkvi.

Dolaskom u Međimurje ova je izložba postala tako putnik i svjedok. Putuje u mjesta u kojima treba predstaviti vrijednu baštinu naših prethodnika i svjedok duboko ukorijenjene pisane Riječi koja je oblikovala duhovnost i kulturu naše prošlosti.

Izložba je postavljena u suradnji Staroslavenskog instituta u Zagrebu i Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi te uz potporu Općine Štrigova i Turističke zajednice Općine Štrigova. Izložbu potpisuju dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Sandra Požar i dr. sc. Kristijan Kuhar, znanstveni suradnici Staroslavenskog instituta, a potonji je i župnik u Štrigovi.

Nako otvorenja izložbe u Arhivu je također održano predstavljanje knjige “Prinosi za povijest Štrigove”, koje je vodio akademik Dragutin Feletar.

Jučer pak je u 19 sati u crkvi svetog Jeronima bio održan Festival svetog Jeronima će pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, nastupiti zborovi „Chorus Angelicus“ i „Via“ iz Varaždina uz soliste Dorotu Ilčić (sopran), Silviju Habunek (sopran) i Luku Šopara (bariton).

 

FOTO: TZ Općine Štrigova

Ostavi komentar