U Međimurje se polako ušuljala jesen, a s njom idu i prve kestenijade.

Mnogi se slažu da nema ljepšeg mirisa u jesen od pečenih kestena. Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Kesten je još bogat kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine. Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su s onima iz jaja.

S obzirom da drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.

Kesteni su vrlo ukusni i slatkasti, bilo pečeni bilo kuhani. Osim što se mogu pripremiti kao samostalno jelo, kesteni se mogu pripremiti i kao pire ili kao dodatak juhama i slasticama.

Ostavi komentar