INTERVJU s načelnikom Franjom Lehkecom: Strahoninec je svojim stalnim razvojem sve poželjnije mjesto za život

Razgovarali smo s načelnikom Franjom Lehkecom povodom Dana općine Strahoninec koji u cijelosti donosimo u nastavku.

*Ono što je zasigurno najveći projekt priveden kraju je izgradnja nove sportske školske dvorane u Strahonincu…

Izgradnja školske sportske dvorane dugo je očekivani san učenika i učitelja Osnovne škole Strahoninec, ali i svih mještana Općine Strahoninec. Prva faza započela je 2014. godine i odnosila se na izgradnju temelja, temeljne ploče te zaštitne ograde. Druga i završna faza izgradnje započela je krajem 2016. godine i završila 21. 12. 2018. Ukupna vrijednost izgradnje dvorane iznosi 11.675.315,37 kuna, a istu je financirala Općina Strahoninec, Međimurska županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Dvorana danas služi učenicima naše škole za aktivnosti predviđene školskim kurikulumom. Moram napomenuti kako i sportski klubovi otvaranjem dvorane danas imaju adekvatne prostore za svoje djelovanje. Svi oni uključuju djecu s naše i susjednih općina u svoj rad. Otvaranjem dvorane stečeni su uvjeti, te je osnovan stolnoteniski klub, a i košarkaški klub Međimurje počeo je djelovati u našoj općini. Najvažnije je da se dvorana stalno koristi te na taj način uvelike opravdava investiciju. Osim sportskih klubova, dvoranu povremeno koriste i druge naše udruge za održavanje kulturnih i zabavnih manifestacija.

*Koliko se radi na izgradnji komunalne infrastrukture kao temelju razvoja i kvalitetnijeg života svojih mještana?

Kako bi osigurali dostupnost komunalne infrastrukture i povećali sigurnost mještana posebno pažnju pridajemo razvoju iste. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za izgradnju preostalih pješačkih staza u naselju Strahoninec (radi se o 2 kilometra preostalih pješačkih staza), ishođenje građevinske dozvole za izgradnju parkirališta i priključka kod Osnovne Škole Strahoninec, ishođenje građevinske dozvole za izgradnju autobusnog stajališta u Polevama, izrada projektne dokumentacije za izgradnju vodovoda i kanalizacije u stambenoj zoni između Prvomajske ulice i ulice Matije Gupca. Dobivena je građevinska dozvola za izgradnju pješačke staze u ulici Marka Kovača, odvojku Marka Kovača i Prvomajskoj ulici za što su nam dodijeljena sredstva u iznosu od 300.000,00 kuna putem natječaja iz mjere 2.1.2. Budući da su ovih dana riješeni imovinsko pravni odnosi Općina Strahoninec započet će pripremne radove za “probijanje“ koridora ulice spoj Prvomajske ulice i Ulice Matije Gupca. U cilju efikasnijeg i učinkovitijeg rada komunalne službe, Općina Strahoninec prijavila se na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja radi sufinanciranja nabave komunalne opreme za održavanje javnih zelenih površina te se realizacija projekta očekuje krajem 2019. godine.

*Kako bi ukratko ocijenili rad Općinskog vijeća, priznanje za transparentnost, ali u isto vrijeme nezadovoljstvo dijela vijećnika oko pristupa informacijama vezanima uz poslovanje Općine

Već drugu godinu zaredom, Općini Strahoninec uručeno je priznanje za transparentnost. Radi se o velikom priznanju radu izvršnog tijela Općine Strahoninec. Moram istaknuti da je u mandatima prijašnje vlasti Općina Strahoninec bila ocijenjena negativnom ocjenom (1). U toj istoj vlasti bio je sada oporbeni vijećnik koji me proziva i ističe da nešto tajim i ne dajem informacije. Isti taj vijećnik je 2013. godine izgubio izbore za načelnika Općine Strahoninec i od tada kreće blaćenje, iznošenje neistina na svim razinama o meni osobno i općinskoj vlasti pokušavajući umanjiti vrijednosti svega učinjenog od 2013. godine. Sve navedeno proistječe iz osobne pobude navedene osobe i smatram da nije bitno “što se veli nego tko veli”. Sve nadležne institucije (Povjerenik za informiranje, Upravni sud) redom su odbijali žalbe tog istog vijećnika i presuđivale u korist Općine. Vijećnicima Općinskog vijeća Općine Strahoninec nikad nisam uskraćivao ni jedan dokument i podatak. Sve je javno dostupno, naravno poštujući zakonske obveze. Općinsko vijeće Općine Strahoninec djeluje unutar zakonom dodijeljenih ovlasti. Vijećnici Općinskog vijeća izabrani su demokratskim putem u cilju zagovaranja interesa mještana. Sve prijedloge odluka izvršne vlasti Općinsko vijeće je prihvatilo. Smatram da je Općina Strahoninec premalena sredina da bi širili animozitet i namjerno opstruirali rad izvršne vlasti. Iskoristit ću onu, svima poznatu rečenicu, “svi glave na kup“. U tom duhu također bih htio istaknuti da nikada nismo “a priori” odbacili ni jednu ideju zato što je došla od oporbe ili vladajuće koalicije. Ukoliko je dobra za naše mještane nastojali smo je realizirati. Uostalom to se vidi iz zapisnika Općinskog vijeća gdje oporbeni vijećnici glasaju za prilikom donošenja Proračuna. Učestalom komunikacijom s našim mještanima radimo prioritete u planovima i realizacijama pojedinih projekata.

*Ono što se često ističe je aktivni rad općinskih udruga koje obogaćuju život mještana?

Na području općine djeluje 14 udruga. Na temelju prijavljenih projekata putem Javnog poziva korisnicima proračuna Općine Strahoninec za dostavu prijava za financijske potpore projektima i programima za 2019. godinu dodijeljeno su sredstva u ukupnom iznosu od 243.650,00 kuna te izdvajanjem sredstava za DVD Strahoninec u iznosu od 131.000,00 kuna. Iznimno sam ponosan na manifestacije koje općina zajedno sa udrugama tradicionalno organizira svake godine kao što su Fašnik, Mojga, Prvomajska budnica, proslava 1. svibnja, Dani kruha i Advent. Udruge se uključuju i u Ljetni sportsko zabavni kamp Općine Strahoninec, Dječjeg vrtića Suncokret i Osnovne škole Strahoninec prezentirajući svoj rad mladima i potiču ih na uključivanje u rad udruge. Uključivanje udruga u aktivnosti van njihove sredine prezentacija je našeg Strahoninca.

* Kada je riječ o raspolaganje državnim zemljištem kako na tom planu stoji Općina Strahoninec?

Općinsko vijeće Općine Strahoninec donijelo je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Strahoninec. U tijeku je finalizacija pripremnih radova radi raspisivanja natječaja kojeg naši poljoprivrednici mogu očekivati sredinom listopada ove godine. Natječajem će se u zakup dodijeliti 128 hektara poljoprivrednog zemljišta. Moram napomenuti, konačno će se riješiti problem „nelegalne“ obrade poljoprivrednog zemljišta.

*Općina Strahoninec uvelike potiče obrazovanje naših najmlađih mještana

Od 01. rujna 2018. godine zgrada dječjeg vrtića više nije u najmu privatne predškolske ustanove te je ponovno počela s radom općinska predškolska ustanova Dječji vrtić Suncokret. Nakon godinu dana od ponovnog rada Dječjeg vrtića Suncokret prepoznaje se kvalitetniji predškolski odgoj djece i bolji uvjeti za korisnike – djecu, roditelje i djelatnike. 30. rujna 2019. s radom počinje i novoizgrađeni dio vrtića kojim se dobila još jedna kvadratura već postojeće zgrade, nova kuhinja te popratne prostorije. U dogradnju, opremanje i vanjsko uređenje ukupno je utrošeno 4.415.000,00 kuna. Projekt dogradnje dječjeg vrtića sufinanciran je sredstvima EU fonda te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i vlastitim sredstvima iz proračuna. Početkom listopada počinje energetska obnova „starog“ dijela vrtića te je potpisan ugovor o radovima u iznosu od 1.024.647,50 kuna. Projekt energetske obnove je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 629.989,07 kuna i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 240.697,09 kuna, a preostali iznos financirat će općina sredstvima iz proračuna. Tim investicijama stvorit će se visoki standardi predškolskog odgoja i naši najmlađi mještani dobit će svoj suvremen prostor za stjecanje znanja i vještina.

U osnovnoškolstvo Općina Strahoninec godišnje izdvaja oko 450.000 kuna, a odnosi se na otplatu kredita za školsku sportsku dvoranu, topli obrok svim učenicima s područja Općine Strahoninec, opremanje učionice namještajem i računalima i sufinanciranje prijevoza. Svakako ću u proračun za 2020. godinu predložiti i financiranje radnih udžbenika i bilježnica za sve osnovnoškolske učenike s područja Općine Strahoninec. Iz godine u godinu povećava nam se broj studenata na što sam izuzetno ponosan. Od 2018. godine stipendiramo i studente prvih godina. U akademskoj godini 2018./2019. Općina je stipendirala ukupno 51 studenta. Sredinom listopada raspisat će se natječaj za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2019./2020. pa ovim putem pozivam naše studente da se prijave na natječaj. U suradnji s Međimurskom županijom kao osnivačem i OŠ Strahoninec intenzivno se radi na uvođenju produženog boravka, koji će Općina također sufinancirati i opremiti.

Ostavi komentar