8.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Biserka Vučenik čuva tradiciju črnih pisanica

U Donjoj Dubravi nalazi se obitelji Vučenik, koja je jedinstvena u Međimurju jer njihove ruke stvaraju čuda – črne pisanice. Biserka Vučenik i njen sin Marko su ponosni nositelji priznanja črne pisanice na Listi nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Biserka i Marko Vučenik batik tehnikom izrađuju črne pisanice u Donjoj Dubravi

Priča Biserke o ljubavi prema ovoj tradiciji seže u djetinjstvo, a želja za tim hobijem je kroz godine rasla. Danas se Biserka može pohvaliti kako se bavi izradom črnih pisanica već više od 20 godina, što je rezultat predanosti i neprestanog usavršavanja u tom umijeću. Iz djevojčice koja je bila očarana pisanicama, ona je postala majstorica svog zanata. Marko, njezin sin, pridružio se toj umjetničkoj avanturi još kao osnovnoškolac.

Biserka i Marko Vučenik batik tehnikom izrađuju črne pisanice u Donjoj Dubravi
Marko Vučenik

Otkrijte zanimljivu priču o počecima obitelji Vučenik, upoznajte se s batik tehnikom, kojom stvaraju prava remek-djela na jajima, te istražite kako su njihove velike pisanice visoke preko 2 metra postale neizostavan dio centra Donje Dubrave u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 29. ožujka.

Osnovnoškolci Donje Dubrave uz Biserku Vučenik naučili izrađivati črne pisanice

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE