Procesijom i svetom misom u Čakovcu proslavljen blagdan Gospe od Anđela

Grad Čakovec šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

Uz poruku “Porcijunkulovo – čakovečko proštenje– vjera, tradicija, veselje”, manifestacija završava već tradicionalno na sam blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, 2. kolovoza.

Šestodnevna događanja u gradu kulminirala su danas u jutarnjim satima u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, procesijom ulicama grada do dvorišta samostana i sv. misom koju je predvodio p. Stjepan Fridl, u koncelebraciji s nekoliko svećenika iz međimurskih župa predvođenih gvardijanom Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josipom Grubišićem i novim župnikom Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Filipom Đurđevićem.

Euharistijskom slavlju prethodila je svečana procesija s Gospinom slikom koju su nosili predstavnici Zrinske garde Čakovec uz prisustvo velikog broja udruga, predstavnika Policijske uprave međimurske, DVD-a Mihovljan, HKD-a Pomurje iz Lendave, KUD-ova i društava žena iz Ivanovca, Mihovljana, Mačkovca, Štefanca, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca i Murskog Središća, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava te mnogobrojni vjernici, građani i gosti čakovečkog proštenja.

“Porcijunkula – Majka Božja od Anđela” blagdan je kojeg vežemo za 2. kolovoz 1208. godine kada se dogodilo obraćenje sv. Franje u malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu. Samim time, u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu i ove su godine blagdan dočekali uz trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta. Blagdan Gospe od Anđela naime dan je potpunog oprosta, kada u franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti oprost od grijeha.

Svetoj misi su uz mnogobrojne vjernike nazočili i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predstavnici policije, vatrogasnih društava, međimurskih udruga i kulturno umjetničkih društava, predstavnici međimurskih općina, mjesnih odbora i gradskih kotareva, gost ovogodišnjeg proštenja načelnik Općine Fužine David Bregovac, kao i brojni predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Međimurja.

Osim na hrvatskom jeziku, služena je i sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku uz velik broj vjernika iz ovog dijela Europe. Ovaj župni blagdan, sadržajnim duhovnim programom i trodnevnim pripremama proslavit će se i završnim misnim slavljem u 18:30 sati.

Spomenimo kako procesija i sv. mise ujedno označavaju posljednji i središnji dio manifestacije Porcijunkulovo u 2023. godini.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Magarac na cesti ispred auta

VIDEO: Magarac kod Preloga zaustavio promet

Čakovečka špica 18.5.2024.

Čakovečka špica 18.5.2024.

Međunarodni je dan muzeja