10 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Novi Hrvatski kajkavski kolendar: Vjeran čuvar i pronositelj kajkavskoga jezika i tradicije

Ogranak Matice hrvatske šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo: 

U petak, 25. studenoga, predstavljeno je novo izdanje najdugovječnijega glasila Ogranka MH u Čakovcu, “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”.

Novi je broj 31. u nizu otkad je godišnjak ponovo pokrenut, a posvećen je Međimurskoj županiji koja 2023. godine obilježava 30. obljetnicu postojanja. Prepoznatljiva je odrednica “Kolendara” tematska raznovrsnost – obuhvaća teme iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, povijesti, etnologije, prirodoslovlja, gospodarstva i mnoge druge te daje cjelokupni pregled događanja u godini u kojoj nastaje. Vjeran je čuvar i pronositelj kajkavskoga jezika i tradicije, stoga je vrlo rado čitan na našemu prostoru, ali i mnogo šire.

Ovogodišnji su broj predstavili predsjednik Ogranka MH u Čakovcu Zoran Turk, glavna urednica Anita Novak i pomoćnik urednice, donedavni tajnik Ogranka, Tomo Blažeka.

Zoran Turk istaknuo je značaj “Kolendara” i razloge njegove dugovječnosti, Anita Novak predstavila je nazočnima tijek nastajanja i strukturu novoga broja, a Tomo Blažeka zahvalio svim suradnicima koji se iz godine u godinu uključuju u njegovo stvaranje. Predstavljanju je u ime Grada Čakovca nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti David Vugrinec, a večer su glazbenim izvedbama uveličali Neven Kolarić i Jakov Šercer.

“Hrvatski kajkavski kolendar 2023.” može se nabaviti u prostorima Ogranka MH u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2).

i

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE