Vajda Čakovec obilježila 50 godina kooperacije udvostručenjem domaćih uzgajivača svinja

Mesna industrija Vajda iz Čakovca obilježila je 50. obljetnicu kooperacije s domaćim uzgajivačima svinja te najavila daljnje planove povećanja godišnjeg kapaciteta, koji bi do kraja ove godine trebao porasti na 150.000 tovljenika.

Upravo je kvalitetna suradnja s više od 70 kooperanata iz Međimurske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije jedan od temelja uspjeha poslovanja Vajde, kao i čitave Grupacije Pivac, a na panel-raspravama održanima 9. svibnja u povodu obljetnice razgovaralo se o izazovima u domaćoj svinjogojskoj proizvodnji te novom modelu kooperacije.

U razgovoru su uz predstavnike Vajde i Grupacije Pivac sudjelovali Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Željko Mahnet, načelnik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne agencije, Branko Bobetić, direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, Saša Legen, direktor Bioinstituta, Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske te Vjeko Balent i Tihomir Papac, kooperanti Mesne industrije Vajda.

„Brojke koje ostvarujemo velik su uspjeh uzme li se u obzir da Hrvatska već niz godina bilježi pad domaće proizvodnje. Kako bismo zaustavili taj negativni trend, ulaskom u Grupaciju Pivac intenzivno smo krenuli u povećanje kapaciteta vlastitog uzgoja i širenje kooperacije sa svim OPG-ovima zainteresiranima za suradnju. Cilj je našeg velikog projekta revitalizacije svinjogojske proizvodnje povećati proizvodnju s 40.000 tovljenika iz 2016. godine na 150.000 do kraja ove te 200.000 do kraja 2019. godine. Povećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja dajemo prilog revitalizaciji stočarstva i općenito agrara u Hrvatskoj“, naglasio je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

Goran Jančo, Branko Bobetić, Igor Miljak, Zdravko Barać, Željko Kraljičak

Zadovoljni kooperanti

Jedan je od 70-ak Vajdinih kooperanata i Tihomir Papac iz Piškorevaca, vlasnik OPG-a Tesa, koji je s 3.000 tovljenika u turnusu jedan od većih proizvođača. „Zadovoljan sam kooperantskim odnosom, a posebno bih istaknuo da naši kapaciteti imaju sigurnu i konstantnu popunjenost kvalitetnim prascima za tov te jednako kvalitetnom hranom, s kojima uspijevamo postizati dobre poslovne rezultate u trima i nešto više proizvodnim turnusima godišnje. Cijena za uslugu tova nepromjenjiva je i mi kooperanti znamo koliko ćemo zaraditi za cijelu godinu. Nadamo se da će ovakav kvalitetan ugovorni odnos potrajati kroz dugogodišnju suradnju“, poručuje Papac.

Mnogi kooperanti Mesne industrije Vajda i Grupacije Pivac ujedno su i članovi Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, čiji predsjednik Goran Jančo poručuje da mu je drago što su prepoznali partnera s kojim će ostvarivati zajedničke interese. „Nadamo se da će resorno ministarstvo prepoznati izazove i probleme s kojima se danas susreću hrvatski svinjogojci te svi zajedno pristupati u njihovom rješavanju, a sve u svrhu očuvanja ruralnog prostora i sprečavanja depopulacije svih dijelova Hrvatske“, rekao je Jančo.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak podsjetio je da svinjogojstvo u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju te da može ponovno postati dobar biznis, posebno za mnoga obiteljska gospodarstva u Slavoniji i Međimurju, ali i Zagorju i na Banovini. „Imamo tradiciju, iskustvo i znanje, a sad više ni sredstva nisu problem. S novom politikom i mjerama koje resorno Ministarstvo poljoprivrede provodi unatrag godinu i pol dana i nastavit će ih aktivno provoditi i nadalje, vjerujem da proizvodnju možemo značajno dignuti te biti i manje ovisni o uvozu. Potpore iz Programa ruralnog razvoja, povoljni krediti s niskim kamatama, konačno uvođenje mjere dobrobiti životinja koje stočarima donose dodatan novac za uzgoj, ali i projekti poput ovog modela jačanja kooperacije radi povećanja proizvodnje dobar su temelj za oporavak hrvatskog svinjogojstva“, naglasio je Kraljičak.

„Uz spomenute mjere i pravilnik o dobrobiti životinja koji donosi određene pogodnosti svinjogojstvu, nužno bi bilo i smanjiti PDV na hranu, koji je u zemljama u okruženju znatno niži nego u Republici Hrvatskoj, a isto tako i smanjiti PDV na žive životinje i klaonički obrađene trupove. Takve bi mjere dodatno povećale konkurentnost proizvođača u Hrvatskoj. Bilo bi poželjno razmišljati i o dodatnim ekološkim mjerama koje također donose vrijedne pogodnosti, kako je uostalom i u svim visokorazvijenim poljoprivrednim zemljama u Europskoj uniji“, izjavio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Zdravstvena ispravnost, sljedivost i transparentnost

Usmjerenost Mesne industrije Vajda na daljnji razvoj i zaštitu domaće proizvodnje dokazuje i ulazak u sustav neobveznog označavanja proizvoda znakom „Meso hrvatskih farmi – svinjsko meso“. Korištenje Znaka, koji je Hrvatska poljoprivredna agencija uvela s ciljem zaštite i daljnjeg razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje, uvjetovano je nizom strogih pravila. Znak se koristi za označavanje svježeg svinjskog mesa proizvedenog od svinja rođenih, utovljenih i zaklanih u Hrvatskoj. „Suvremeni potrošač za svoj novac očekuje najvišu kvalitetu proizvoda i najbolji omjer uloženog i dobivenog. Upravo to jamče ključna načela naše poslovne politike – sljedivost i transparentnost, kao neizostavan dio upravljanja sigurnošću i kvalitetom proizvoda. Na taj način osiguravamo zdravstvenu ispravnost, sljedivost i transparentno informiranje potrošača o podrijetlu svinjskog mesa koje sustavno kontroliramo“, zaključio je Mesarić.

Pedeset milijuna kuna za modernizaciju

Za daljnji razvoj domaćeg svinjogojstva potrebna je moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje. U skladu s tim, do kraja ove godine u Mesnoj industriji Vajda bit će realiziran ukupno 50 milijuna kuna vrijedan investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, nabave strojeva i opreme za proizvodnju, proširenja skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizacije rashladnog sustava. Primarna je svrha ovih investicija upravo stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja. Konačni je cilj omogućiti maksimalno korištenje domaće sirovine u Vajdi, ali i ostalim članicama Grupacije Pivac, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Ivanka Horvat, voditeljica kooperacije Vajde
Stanko Kovačević, Saša Legen, Vjeko Balent, Željko Mahnet, Tihomir Papac
Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Vajde

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE