Gospa Snježna i Dan pobjede obilježeni pješačenjem do Merhatovca

Današnji dan 5. kolovoza, osim što je veliki državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja ujedno je i spomendan Blažene Djevice Marije neobičnog naziva Gospa Snježna, kada se osim u brojnim drugim mjestima u Hrvatskoj i Italiji odvija proštenje i u Merhatovcu.

Tim je povodom Općina Selnica organizirala hodočašće od Spomenika svim hrvatskim braniteljima pa do kapelice Gospe Snježne u Merhatovcu. Hodočasnici su iz centra Selnice krenuli u 8 sati da bi stigli u Merhatovec gdje se održava sveta misa u 11 sati.

Neuobičajeni naziv spomendana Gospa Snježna, Gospa od snijega ili Ledena Gospa dolazi zbog događaja koji se zbio u Rimu 5. kolovoza 352. godine. Tadašnjem Papi Liberiju tijekom sna ukazala se Gospa i poručila mu neka sagradi crkvu na brdu koje će biti označeno svježe napadalim snijegom. Sljedeću noć 5. kolovoza, pao je snijeg na Eskvilinu, brežuljku u Rimu.

Uz pomoć jednog bogatog rimskog patricija, Papa je izgradio baziliku Sveta Marija Velika, koju još zbog ove priče zovu i Gospa od snijega, ali i Gospa od jaslica, jer je tamo već potkraj IV. stoljeća napravljena spilja s jaslicama nalik onima u Betlehemu.

Zanimljivo je što je upravo Gospa Snježna zaštitnica Hrvatskog Zagorja i Krapinsko – Zagorske županije, a ne kao što mnogi misle da je to Majka Božja Bistrička.

Ostavi komentar